Ο ναρκισσισμός φαίνεται ότι «ξεθωριάζει», καθώς οι άνθρωποι μπαίνουν στη δεκαετία των 40 ετών, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, ο βαθμός μείωσης του ναρκισσισμού ποικίλλει μεταξύ των ατόμων και μπορεί να σχετίζεται με την πορεία της καριέρας και τις σχέσεις τους, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Συνολικά, τα ευρήματα θα πρέπει να ησυχάζουν όσους ανησυχούν ότι «οι νέοι είναι προβληματικά ναρκισσιστές», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας Brent Roberts, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις: «Με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται από τις προηγούμενες ναρκισσιστικές τάσεις τους».
Ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι είσαι πιο έξυπνος, πιο όμορφος, πιο επιτυχημένος και αξίζεις περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους.
Η μελέτη περιελάμβανε 237 συμμετέχοντες των οποίων τα χαρακτηριστικά ναρκισσισμού – συγκεκριμένα η ματαιοδοξία, η πίστη στις ηγετικές τους ικανότητες και η αίσθηση του δικαιώματος για περισσότερα- αξιολογήθηκαν για πρώτη φορά στην ηλικία των 18 ετών, όταν ήταν πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ξανά στην ηλικία των 41 ετών.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έδειξαν μείωση του ναρκισσισμού, καθώς μεγάλωναν. Μόνο το 3% είχε αύξηση και λίγοι είχαν το ίδιο επίπεδο ναρκισσισμού στις ηλικίες 18 και 41, όπως έδειξαν τα ευρήματα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε πτυχή του ναρκισσισμού που εξετάστηκε στη μελέτη είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στις ζωές των συμμετεχόντων. Για παράδειγμα, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ματαιοδοξίας στην ηλικία των 18 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν ασταθείς σχέσεις ήταν πιθανότερο να έχουν πάρει διαζύγιο στη μέση ηλικία. Ωστόσο, ανέφεραν καλύτερη υγεία στην ηλικία των 41 ετών.
Εκείνοι που αισθάνονταν έντονα το δικαίωμα για περισσότερα ως νεαροί ενήλικες, ανέφεραν περισσότερα αρνητικά γεγονότα ζωής και έτειναν να έχουν χαμηλότερη ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή στην ηλικία των 41 ετών.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι η ηγετική πτυχή του ναρκισσισμού θα αυξανόταν με την ηλικία, αλλά διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι η ματαιοδοξία εμφανίστηκε πιο έντονα συνδεδεμένη με τα γεγονότα της ζωής. Για παράδειγμα, η ματαιοδοξία μειώθηκε περισσότερο σε εκείνους που είχαν σταθερές σχέσεις και σε εκείνους με παιδιά, αλλά μειώθηκε σημαντικά λιγότερο σε εκείνους που είχαν πιο αρνητικά γεγονότα ζωής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.