Η σύγχρονη φλεβολογία, μπορεί μεταμορφώσει τα πόδια μας.

Υπάρχουν στα πόδια σας σημάδια και ατέλειες που σας στεναχωρούν;  Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι φλεβική πάθηση, εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, επηρεάζονται κυρίως από τις ορμονικές μεταβολές και την εγκυμοσύνη και η κληρονομικότητα καθώς και η ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο,. Αν λοιπόν έχουμε επιβαρυμένη κληρονομικότητα, ή στα πρώτα σημάδια εμφάνισης χαλασμένων φλεβών, μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας φροντίζοντας την υγειινή των φλεβών μας. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε την παρατεταμένη ακίνητη ορθοστασία κι αν αυτό δεν γίνεται, να φοράμε ειδικές ελαστικές κάλτσες για κιρσούς. Το σωστό σωματικό βάρος θα μας βοηθήσει πολύ, καθώς και η σωστή μεσογειακή ισσοροπημένη διατροφή. Η συχνή ελαφριά σωματική άσκηση όπως η απλή γυμναστική ή το περπάτημα και οι σκάλες βοηθάν πολύ. Το κολύμπι και το ποδήλατο επίσης. Αντίθετα, η συχνή χρήση ψηλών τακουνιών και η τοπική εφαρμογή ζέστης στα πόδια ενοχλούν τις φλέβες μας και αυξάνουν την προδιάθεση μας. Οι ευρυαγγείες είναι τα μικρά κόκκινα σημάδια στο δέρμα των ποδιών μας και οι κιρσοί είναι οι μεγαλύτερες φλέβες που εξέχουν στα πόδια μας κάτω από το δέρμα. Συχνά δεν δίνουν συμπτώματα και η μόνη μας ενόχληση είναι η αισθητική. Μπορεί να προκαλούν βάρος και κούραση και πρήξιμο στα πόδια μας. Αποτελούν τα πρώτα στάδια φλεβικής νόσου και αργότερα ίσως δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας.

Οι σύγχρονες θεραπείες
Οι σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές μπορούν να μεταμορφώσουν τα πόδια μας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας ανώδυνα και εντυπωσιακά. Με την μέθοδο της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης Σκληροθεραπείας με αφρό αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο το πρόβλημα των κιρσών. Επίσης η μέθοδος του Ενδοφλεβικού Laser έχει φέρει πραγματική επανάσταση στη θεραπεία των μεγαλύτερων κιρσών. Το κλασικό χειρουργείο για κιρσούς αποτελεί πλέον παρελθόν! Η θεραπευτική μέθοδος που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από το φλεβικό σας πρόβλημα και την εξειδίκευση του ιατρού. Τη θεραπεία σας, θα την επιλέξετε μαζί με τον ιατρό, αφού σας κάνει λεπτομερείς κλινικές και υπερηχογραφικές εξετάσεις.

Θεραπεία κιρσών
Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται σε λίγες συνεδρίες στο ιατρείο με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό. Η έγχυση των σκληρυντικών αφρών ξεκινάει πρώτα απο τους κεντρικούς κιρσούς που δεν φαίνονται αλλά δημιουργούν το πρόβλημα και γίνεται ανώδυνα με μικρές βελόνες, που τις κατευθύνουμε με ακρίβεια με την βοήθεια υπερήχων. Οι κιρσοί καταστρέφονται και εξαφανίζονται, με ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας είναι ότι προσφέρει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, χωρίς να τοποθετούμε ελαστικούς επιδέσμους και ελαστικά καλσόν. Η σκληροθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει επίσης όλα τα μικρά αντιαισθητικά φλεβίδια που συχνά συνοδεύουν τους κιρσούς και να ομορφύνει αισθητικά τα πόδια μας.

Σε περιπτώσεις  μεγάλων κιρσών, εφαρμόζουμε πλέον τη μέθοδο του ενδοφλεβικού Laser. Γίνεται σε αίθουσα χειρουργείου, χωρίς όμως παραμονή στη κλινική, απαιτεί τοπική αναισθησία, αλλάζει για λίγο τις καθημερινές μας δραστηριότητες και υποχρεωτικά φοράμε μετά ελαστικές κάλτσες.  Με την βοήθεια μιας ίνας laser, που την εισάγουμε στη φλέβα από την μύτη μίας βελόνας και την κατευθύνουμε με τους υπερήχους, καταστρέφουμε την κεντρική χαλασμένη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και γίνεται χωρίς τομές και χωρίς παραμονή στη κλινική. Οι κιρσοί σε λίγο καιρό ξεφουσκώνουν και βελτιώνονται. Αν επιθυμούμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αφαιρούμε τους εμφανείς κιρσούς με μικροτομές, ή αργότερα με σκληροθεραπεία. Σχεδόν πάντα, μετά από ενδοφλεβικό Laser, θα απαιτηθούν μερικές συνεδρίες αισθητικής φλεβολογικής θεραπείας με σκληρυντικές ενέσεις, για να ολοκληρωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα.

Θεραπεία ευρυαγγειών
Οι ευρυαγγείες είναι αρχικό στάδιο φλεβικής νόσου, δεν είναι επικίνδυνες και οι πιο πολλοί τις θεραπεύουν για λόγους αισθητικούς. Στο χώρο του ιατρείου εγχύουμε με μικροσκοπικές βελόνες μέσα στα χαλασμένα φλεβίδια ειδικές σκληρυντικές ουσίες ή αφρό. Ονομάζεται μικροσκληροθεραπεία, δεν πονάει, οι ευρυαγγείες καταστρέφονται και εξαφανίζονται και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Δεν τοποθετούνται επίδεσμοι, ούτε ελαστικές κάλτσες και επιστρέφουμε αμέσως στη εργασία μας. Το πλεονέκτημα της αισθητικής σκληροθεραπείας είναι ότι εξαφανίζει σε μερικές επισκέψεις, όλα τα μεγέθη ευρυαγγείας, όπως επίσης τα μικρά πράσινα φλεβίδια και τους μικρούς και μέτριους κιρσούς, που συχνά συνυπάρχουν.

 

Μάριος Βαλσάμης MD
Χειρουργός, Υπεύθυνος των «Ιατρείων Φλεβικών Παθήσεων»
valsamisveins.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αγγειοχειρουργός, εξειδικευμένος στη φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American College of Phlebology