Ένα κοινό πρόβλημα υγείας που προκαλεί ακανόνιστο ρυθμό στους χτύπους της καρδιάς θα μπορεί να εντοπίζεται ευκολότερα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή ΑΙ).

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μακροπρόθεσμων καρδιακών προβλημάτων. Η διάγνωσή της είναι σχετικά απλή όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αλλά όχι όταν επανέλθει στο φυσιολογικό.

Μοντέλα πρόγνωσης που δημιουργήθηκαν σε υπολογιστή στην κλινική Mayo στις ΗΠΑ όμως, μπορεί να έχουν εντοπίσει σημάδια που υποδεικνύουν προηγούμενες ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ακόμη στα πρώτα βήματα, αλλά πιστεύουν ότι το σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη και ευκολότερη ανίχνευση του προβλήματος και, συνεπώς, να εξασφαλίσει στους ασθενείς τη σωστή θεραπεία, σώζοντας ζωές. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Σήμερα, όταν τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα δεν εντοπίζουν μη φυσιολογικό ρυθμό στην καρδιά, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν από τον ασθενή να υποβληθεί σε μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της καρδιάς.

Αντ’ αυτού, ζητήθηκε από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίσει ανεπαίσθητες ενδείξεις ακανόνιστου ρυθμού που συνέβη στο παρελθόν, οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν από το ανθρώπινο μάτι στα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ανέλυσε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 181.000 ασθενείς μεταξύ 1993 και 2017, οι οποίοι είχαν αρχικά φυσιολογικά αποτελέσματα. Η μοντελοποίηση αναγνώρισε σωστά την επακόλουθη διάγνωση από τα κανονικά αποτελέσματα των τεστ στο 83% των περιπτώσεων.

Ο Δρ Paul Friedman, από την κλινική Mayo, δήλωσε ότι το πρόγραμμα έδειξε μεγάλες δυνατότητες: «Είναι σαν να κοιτάζουμε τώρα τον ωκεανό και να είμαστε σε θέση να πούμε αν υπήρχαν μεγάλα κύματα χθες». Φυσικά, θα πρέπει τώρα να δοκιμαστεί περαιτέρω για να δούμε αν θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξέταση πρώτης γραμμής.

Ο καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Δρ Tim Chico, περιέγραψε τα ευρήματα ως «πολύ σημαντικά»: «Αυτή η βασισμένη στην AI προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει μια επαναστατική πρόοδο, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και ότι πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα και όταν ο αλγόριθμος δοκιμάζεται στον γενικό πληθυσμό».