Μια γυναίκα από το Ισραήλ που πέρασε το γουασάμπι για αβοκάντο σε έναν γάμο, νοσηλεύτηκε με «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς». Το χαρακτηριστικό πράσινο γουασάμπι, που προέρχεται από τη ρίζα του ομώνυμου ιαπωνικού φυτού, είναι εξαιρετικά καυτερό και συνοδεύει συνήθως το σούσι ως σως. Εξαιτίας της πικάντικης γεύσης του, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται παρά σε ελάχιστη ποσότητα.

Στην περίπτωση της ηλικίας 60 ετών γυναίκας, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, αναφέρεται ότι κατανάλωσε μια «μεγάλη ποσότητα» από την πικάντικη ιαπωνική σως και άρχισε γρήγορα να βιώνει θωρακικό πόνο.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στα Επείγοντα του νοσοκομείου όπου διαγνώσθηκε με καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο ή «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» όπως λέγεται, επειδή προκαλείται συνήθως από ακραίο συναισθηματικό ή σωματικό στρες, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική επίθεση, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή κρίση άσθματος.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία στο νοσοκομείο με βήτα αναστολείς για να μειωθεί η αρτηριακή της πίεση. Σύμφωνα με την μελέτη του περιστατικού, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση της καρδιομυοπάθειας Τακοτσούμπο που έχει προκληθεί από την κατανάλωση γουασάμπι.

Η καρδιομυοπάθειας Τακοτσούμπο, η οποία προκαλεί την αποδυνάμωση των μυών της καρδιάς, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αύξηση των καρδιακών παλμών.