Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο που η παχυσαρκία καταστρέφει άμεσα τις αρτηρίες και συμβάλλει στην καρδιακή νόσο – μια ανακάλυψη που λένε ότι θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με καρδιακή νόσο που είναι παχύσαρκοι, το σωματικό λίπος που περιβάλλει τις αρτηρίες τείνει να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται WNT5A. Η πρωτεΐνη, με τη σειρά της, φαίνεται να έχει «τοξικά» αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science Transferal Medicine, είναι πρώιμα, όμως δείχνουν ότι η WNT5A είναι καλός στόχος για νέα φάρμακα που στοχεύουν στη θεραπεία ή πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, τον «δικό μας», Δρ Χαράλαμπο Αντωνιάδη.

«Αν αναπτύξουμε μια θεραπεία για να απενεργοποιήσουμε την παραγωγή WNT5A από τα λιπώδη κύτταρα ή να εμποδίσουμε την επίδρασή της στα αιμοφόρα αγγεία, τότε μπορεί να είμαστε σε θέση να “εξουδετερώσουμε” κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις της παχυσαρκίας και να αποτρέψουμε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια» δήλωσε ο καθηγητής καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) λέει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει σε «έμμεσους» λόγους: Η παχυσαρκία δημιουργεί συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα – όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπνική άπνοια.

Τα νέα ευρήματα όμως, ανέφερε ο Δρ Αντωνιάδης, ρίχνουν φως στο πώς η παχυσαρκία καταστρέφει άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία.

Για τη μελέτη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστών από περίπου 1.000 ασθενείς με καρδιακή νόσο που είχαν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα WNT5A στο αίμα τους. Η πρωτεΐνη απελευθερώθηκε σε μεγάλες ποσότητες ειδικά από το λίπος γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία.

Επιπλέον, οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα WNT5A έδειξαν ταχύτερη εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Η αθηρωματική πλάκα είναι απόθεση λίπους, ασβεστίου και άλλων ουσιών που φράζουν τις αρτηρίες και μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτά τα ευρήματα δεν προσδιορίζουν τη WNT5A ως ένοχο για την πρόκληση καρδιακών παθήσεων. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν πιο άμεσες αποδείξεις στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Δρ Αντωνιάδη: εντοπίστηκε ότι όταν τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων εκτίθενται στην πρωτεΐνη, αναδύουν περισσότερα «τοξικά προϊόντα» και εισέρχονται σε μια κατάσταση που προωθεί τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.

Αρκετοί επιστήμονες χαιρέτισαν τις ανακαλύψεις της έρευνας, όμως τόνισαν ότι κανένα φάρμακο δεν θα αντικαταστήσει τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.