Η κατανάλωση έστω και μόλις δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας έως και δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές που ασχολήθηκαν πρόσφατα με το ζήτημα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology, ανέλυσε τα δεδομένα προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ. Εξετάζοντας 40 μελέτες, που περιελάμβαναν στοιχεία για 3.852.651 άτομα και 450.256 περιπτώσεις θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ είχε αντίστροφη σχέση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, «ανεξάρτητα από την ηλικία, το υπερβολικό βάρος, την κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και την καφεΐνη στον καφέ».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρια κατανάλωση καφέ, δηλαδή από δύο έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, «συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες θανάτου». Εκτός από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η κατανάλωση καφέ μειώνει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη ή νόσους του αναπνευστικού.

Η μελέτη διεξήχθη για να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και της θνησιμότητας «σε διάφορους υποπληθυσμούς με βάση τα χαρακτηριστικά των υποκειμένων», όπως η γήρανση, η παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη θνησιμότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ – το ρόφημα έχει συνδεθεί προηγουμένως με την ικανότητα επιβράδυνσης της ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη, συνολικά βελτιωμένη καρδιακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον.

Όσαν αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης, η Δρ Astrid Nehlig, διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγεία και Ιατρικής Έρευνας, δήλωσε: «Σαφώς και είναι δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια, όμως η αίσθησή μου είναι ότι πίνοντας καφέ πιθανότατα προσθέτουμε κάνα δυο χρόνια στη ζωή μας. Η εγρήγορση που προκαλεί το αγαπημένο ρόφημα και η αύξηση της προσοχής που μας προσφέρει, ίσως να είναι εν μέρει ο λόγος που αποδεικνύεται τόσο ωφέλιμο για την υγεία και τη μακροζωία μας.