Νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία μας έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να το περιορίσουν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει τα κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα ως δυνητικά καρκινογόνα, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010.
Οι φορείς δημόσιας υγείας παγκοσμίως παροτρύνουν τους ανθρώπους να περιορίσουν την πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγεία της Βρετανίας (NHS) συνιστά ότι οι άνθρωποι που τρώνε 90 γραμμάρια κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με τρεις λεπτές φέτες ψητό κρέας – θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα στα 70 γραμμάρια.
Αλλά μια 14μελής επιστημονική διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Bradley Johnston, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στο Dalhousie University στο Χάλιφαξ του Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι αγαπούν το κρέας δεν πρέπει να το σταματήσουν για λόγους υγείας. «Με βάση την έρευνα, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή μεταποιημένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιακή νόσο. Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή» δήλωσε.
Πολλοί επιστήμονες όμως δεν συμφωνούν με τον Johnston. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Η μελέτη θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».
Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών).