Γιατί οι ήχοι που εκπέμπονται από τους συναγερμούς και οι κραυγές τραβούν την προσοχή μας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ανιχνεύει αυτές τις συχνότητες; Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE) ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι όταν ακούν μια σειρά διαφορετικών ήχων καθώς και τις περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται όταν ακούνε αυτές τις συχνότητες.
Παραδόξως, τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι ενεργοποιείται όχι μόνο το συμβατικό κύκλωμα επεξεργασίας ήχου αλλά και οι φλοιώδεις και υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό εξηγεί γιατί ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση ετοιμότητας όταν ακούει αυτόν τον τύπο ήχου. Δηλαδή, όταν ακούμε κάποιον κοντά μας να ουρλιάζει και να κραυγάζει, ταραζόμαστε και έχουμε μια αίσθηση επιθετικότητας, σαν να χτυπάει ένας συναγερμός.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακούσουν ορισμένους επαναλαμβανόμενους ήχους των οποίων η συχνότητα κυμαινόταν μεταξύ 10 και 250 Hz. Οι ερευνητές αναλύοντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διάστημα στο οποίο ένας ήχος θεωρείται δυσάρεστος βρίσκεται μεταξύ 40 και 80 Hz ή είναι ανάμεσα στους ήχους που θυμίζουν προειδοποίηση ή συναγερμό, όπως το ανθρώπινο ουρλιαχτό, ειδικά αυτό του μωρού.
Αυτός είναι ο λόγος που οι συναγερμοί χρησιμοποιούν αυτές τις επαναλαμβανόμενες συχνότητες για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες ανίχνευσής τους και να τραβήξουν την προσοχή. Με τον ίδιο τρόπο τα μωρά τραβούν την προσοχή των γονέων τους οι οποίοι μπαίνουν σε κατάσταση ετοιμότητας στο άκουσμα των κραυγών.
«Τώρα καταλαβαίνουμε επιτέλους γιατί ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αγνοήσει αυτούς τους ήχους», λέει ο Luc Arnal, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. «Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει σε αυτές τις συχνότητες και υπάρχουν επίσης πολλές ασθένειες που δείχνουν άτυπες αντιδράσεις στον εγκέφαλο σε ήχους στα 40 Hz, όπως ο Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια». Οι νευροεπιστήμονες θα ερευνήσουν τώρα τα δίκτυα που διεγείρονται από αυτές τις συχνότητες για να δουν αν θα ήταν δυνατό να ανιχνευθούν νωρίτερα αυτές οι ασθένειες.