Η ζωή κοντά στη θάλασσα είναι καλή για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι όσοι ζουν περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ακτή μπορεί να λειτουργήσει ως «προστατευτική ζώνη» για την ψυχολογική ευημερία και επίσης υπογραμμίζει τη σημασία της λεγόμενης «γαλάζιας υγείας» – της σχέσης μεταξύ υγείας και φυσικού περιβάλλοντος.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 26.000 Βρετανούς. Η φυσική και πνευματική ευημερία των συμμετεχόντων στη συνέχεια συγκρίθηκε με την εγγύτητα της κατοικίας τους στην ακτή.

Μετά την προσαρμογή για άλλους εξωτερικούς παράγοντες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ζουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την ακτή είναι περίπου 22% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα διαταραχής ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν 50 χιλιόμετρα μακριά ή και περισσότερο.

Για όσους προέρχονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την ακτή, ο αντίκτυπος είναι ακόμη μεγαλύτερος, με τους ανθρώπους αυτούς να είναι 40% λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που κερδίζουν τα ίδια χρήματα αλλά ζουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

Tα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Health and Place δείχνουν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση αυτών των ανισοτήτων υγείας στις πόλεις.

Η Δρ Jo Garrett, κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει, για πρώτη φορά, ότι οι άνθρωποι στα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν κοντά στην ακτή έχουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας. Αυτή η προστατευτική ζώνη θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των ανισοτήτων στην ψυχική υγεία ατόμων με υψηλό και χαμηλό εισόδημα».

Ο Δρ Mathew White, περιβαλλοντικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, συμφώνησε και πρόσθεσε: «Αυτό το είδος έρευνας για την “γαλάζια υγεία” είναι ζωτικής σημασίας για να πεισθούν οι κυβερνήσεις να προστατεύσουν και να ενθαρρύνουν τη χρήση παράκτιων περιοχών».