O προγραμματισμένος τοκετός με καισαρική τομή μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τις γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει με καισαρική στο παρελθόν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο PLoS Medicine.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φυσιολογικός τοκετός συνδέθηκε με μια μικρή, αλλά αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών για τη μητέρα και το μωρό. Τα ευρήματα προέρχονται από περισσότερες από 74.000 γεννήσεις στη Σκωτία.
Οι ειδικοί λένε ότι οι μέλλουσες μαμάδες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το πώς θέλουν να γεννήσουν -φυσικά ή με καισαρική- όταν αυτό είναι δυνατόν.
Η έρευνα συνέκρινε τους κινδύνους μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό, σε γυναίκες που είχαν κάνει καισαρική στο παρελθόν:
– 45.579 γυναίκες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και 28.464 φυσιολογικά
– Το 28,4% των γυναικών που επιχείρησαν να γεννήσουν φυσιολογικά, υποβλήθηκαν τελικά σε επείγουσα καισαρική
– Η απόπειρα φυσιολογικού τοκετού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για τη μητέρα να έχει σοβαρά προβλήματα πριν και μετά τη γέννα, σε σύγκριση με την καισαρική
– Το 1,8% των γυναικών που σκόπευαν να γεννήσουν φυσιολογικά και το 0,8% εκείνων που έχουν προγραμματίσει να κάνουν καισαρική, παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές, όπως ρήξη της μήτρας, αιμορραγία ή λοίμωξη
– Επιπλοκές για το μωρό εμφανίστηκαν στο 8% των φυσιολογικών τοκετών και στο 6,4% των καισαριακών
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προσφερθεί με ασφάλεια η επιλογή να γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική, επειδή οι σχετικοί κίνδυνοι θα είναι χαμηλοί. Γενικά, μετά από μία καισαρική τομή, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες έχουν φυσιολογικό τοκετό, ενώ για μία στις τέσσερις απαιτήθηκε επείγουσα καισαρική.
Η ανάρρωση μετά από μια καισαρική τομή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και αιμορραγίας από την επέμβαση. Υπάρχει επίσης μικρός κίνδυνος για το μωρό που έρχεται στον κόσμο με καισαρική, όπως προσωρινές δυσκολίες στην αναπνοή.
Μια φυσιολογική γέννηση μπορεί να σημαίνει μικρότερη διαμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και αποφυγή των κινδύνων μιας εγχείρισης. Αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη περινέου – το δέρμα μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού.
Επιπλέον, για γυναίκες που είχαν κάνει παλιότερα καισαρική τομή, μια κολπική γέννα μπορεί να πιέσει την ουλή της καισαρικής, η οποία μπορεί να διαρραγεί – αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις 200 γυναίκες. Επίσης, ο κίνδυνος εγκεφαλικού τραυματισμού και θνησιμότητας είναι υψηλότερος για το μωρό, σε σχέση με μια προγραμματισμένη καισαρική.