Οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ιχθυελαίου, ελπίζοντας να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς τους, φαίνεται ότι είναι στο σωστό δρόμο: Η πιο πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης των δεδομένων από 13 προηγούμενες έρευνες διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ JoAnn Manson, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η καθημερινή χρήση του συμπληρώματος διατροφής-συνήθως περίπου 840 milligram την ημέρα- συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Συνολικά, οι 13 έρευνες περιελάμβαναν στοιχεία για περισσότερους από 120.000 ενήλικες, μέγεθος δείγματος που είναι 64% μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλη μελέτη που έχει διεξαχθεί, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, το ιχθυέλαιο παραμένει μόνο ένας παράγοντας για την υγεία της καρδιάς, δήλωσε η Δρ Manson σε δελτίο Τύπου: «Οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της κατανάλωσης ψαριών, στη συνολική υγιεινή διατροφή, στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και στην άσκηση άλλων πρακτικών υγιεινής ζωής», ανέφερε. Ωστόσο, «αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 μπορεί να παίξουν θετικό ρόλο σε κατάλληλους ασθενείς».

Συνολικά, η ομάδα της Δρ Manson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν συμπλήρωμα ιχθυελαίου σε ημερήσια βάση είχαν 8% μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου. Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου προκάλεσαν άμεσα τις βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς: οι άνθρωποι που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να κάνουν και άλλα πράγματα για να ενισχύσουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι υπήρχε μια σχέση «δόσης-απόκρισης» στα ευρήματα: Όσο περισσότερο ιχθυέλαιο με ωμέγα-3 λάμβανε ένα άτομο κάθε μέρα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η προστασία από καρδιακές παθήσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια ημερήσια αγωγή που θα υπερβαίνει το όριο των 840 mg που αποτελεί το «ταβάνι» όσων παρακολούθησαν οι έρευνες, θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Ωστόσο, υπήρχε μία εξαίρεση σε αυτές τις τάσεις: Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι το ωμέγα-3 ιχθυέλαιο συνέβαλε επίσης στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ειδικοί στην υγεία της καρδιάς συμφώνησαν ότι το συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορεί να βοηθάει την καρδιά, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ως πανάκεια: «Το συμπλήρωμα διατροφής μετριάζει μόνο τον κίνδυνο» για καρδιακά προβλήματα, δήλωσε η Katrina Hartog, κλινική διατροφολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Όπως πάντα, η αντιμετώπιση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων μπορεί να αποφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη μείωση του κινδύνου».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.