Ο ύπνος για λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Κολέγιο της Πενσιλβάνια εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 16.000 ενηλίκων μεταξύ 20 και 74 ετών και παρακολούθησαν την υγεία τους για 20 χρόνια. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, αποκάλυψαν ότι τα άτομα με υπάρχουσες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης τύπου 2 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο εάν κοιμόταν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέθηκε επίσης με χειρότερη μνήμη, άγχος και κακή διάθεση, παράλληλα με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη και αναπνευστικών προβλημάτων. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι λιγότερο από έξι ώρες ύπνου τη νύχτα αύξησαν τις πιθανότητες των ατόμων με καρδιακή νόσο ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου να αναπτύξουν καρκίνο.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι ο σύντομος ύπνος είναι αιτία καρκίνου», δήλωσε ο ψυχολόγος ύπνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Julio Fernandez-Mendoza. «Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν ανοσολογικά προβλήματα και να αναπτύξουν καρκίνο. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ύπνου και του ανοσοποιητικού συστήματος – οι άνθρωποι που στερούνται ύπνο έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες ή μεσήλικες που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υπέρταση ή διαβήτης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο αργότερα».

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος κοιμόται μεταξύ 5,78 και 6,83 ώρες τη νύχτα. Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου ανά νύχτα για έναν ενήλικα είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών.