Το πήρατε απόφαση ότι θα πρέπει να σηκωθείτε από τον καναπέ και να αρχίσετε να ασκείστε – και τι πιο απλός τρόπος άσκησης υπάρχει, από το να ξεκινήσετε το τρέξιμο, σωστά; Όχι ακριβώς. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη για να μην τραυματιστείτε, αλλά και για να μην τα παρατήσετε μετά από δυο-τρεις προπονήσεις.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε όταν αρχίσετε το τρέξιμο, είναι ο υπερβολικός ενθουσιασμός. Είναι πιθανόν να μην έχετε τρέξει κανονικά από την εποχή που πηγαίνατε σχολείο και όσο και να έχετε προετοιμαστεί πνευματικά για να το κάνετε, ίσως να μην είστε έτοιμοι από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ξεκινήστε λοιπόν με χαμηλή ταχύτητα και σύντομες διαδρομές και αυξήστε σταδιακά ρυθμό και απόσταση.

Μην ζορίζεστε πολύ: αρκετοί άνθρωποι σκέφτονται ότι πρέπει πραγματικά να πιέσουν τον εαυτό τους για να βελτιωθούν, αλλά αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εάν πηγαίνετε για ένα διασκεδαστικό τρέξιμο 20 – 30 λεπτών, είναι πιο πιθανό να πείσετε τον εαυτό σας να το ξανακάνετε, από ό,τι αν τρέξετε για μία ώρα, κάνοντας σπριντ στο τέλος, με τα πόδια σας να πονάνε και προσπαθώντας να πάρετε ανάσα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ντροπή να σταματήσουν να τρέχουν και να ξεκινήσουν να περπατούν επειδή κουράστηκαν, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να νιώθετε άνετα. Η χαρά του τρεξίματος συχνά προέρχεται απλώς από το να βρίσκεται κανείς σε ένα πάρκο ή στην ύπαιθρο, οπότε αφήστε τον εαυτό σας να τρέξει για λίγο, να επιβραδύνει και να εκτιμήσει το περιβάλλον και στη συνέχεια ξεκινήστε πάλι. Μην σκεφτείτε πόσο μακριά θα πάτε – απλά απολαύστε το ταξίδι.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που σας υποστηρίζουν σωστά, ώστε να μην τραυματιστείτε. Προτιμήστε τις πιο μαλακές επιφάνειες, όπως το μαλακό χώμα ή το γρασίδι. Το τρέξιμο στο τσιμέντο σε λάθος παπούτσια μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή.

Εάν νιώθετε περίεργα στην ιδέα του να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις τρέχοντας, μπορεί να έχει νόημα να ξεκινήσετε να τρέχετε στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Ωστόσο, ο στόχος θα πρέπει να είναι να τρέχετε έξω, επειδή είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και ωφέλιμο.