Βρετανοί ερευνητές έχουν καλά νέα για άτομα με διαβήτη τύπου 2 – δεν χρειάζεται να χάσει κάποιος πάρα πολλά κιλά, για να κάνει τη διαφορά στην υγεία του. Διαπίστωσαν ότι η απώλεια μόνο του 10% του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ετών από την εμφάνιση της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2.

Δεν έχει σημασία τι δίαιτα βοηθά να χάσετε το βάρος και δεν έχει σημασία πόσο αργά ή πόσο γρήγορα τα χάνουμε, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Ακόμη και οι μικρές απώλειες βάρους μπορούν να βοηθήσουν να επιτύχετε την ύφεση της πάθηση. Η υπερβολική δίαιτα και η άσκηση δεν είναι απαραίτητες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Hajira Dambha-Miller, γενική ιατρός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Ο διαβήτης τύπου 2 δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ως μια δια βίου ασθένεια”, πρόσθεσε. Η ασθένεια μπορεί ουσιαστικά να θεραπευτεί εάν χάσετε βάρος και καταφέρετε να μην το ξαναπάρετε, σύμφωνα με τη γιατρό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 πλήττει 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται μια χρόνια, προοδευτική ασθένεια. Ωστόσο, η σημαντική απώλεια βάρους μέσω ακραίων διατροφικών αλλαγών (κατανάλωση λιγότερων από 700 θερμίδες ημερησίως) μπορεί να επιφέρει ύφεση στο 90% περίπου των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τείνει επίσης να φέρει την ύφεση.

Η εντατική άσκηση σε συνδυασμό με μια μέτρια απώλεια βάρους -7% ή λιγότερο του σωματικού βάρους- έφερε ύφεση σε σχεδόν 12% των ατόμων σε μία άλλη μελέτη, αλλά ίσως η ύφεση να μην είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία για την επίτευξη ύφεσης υποδηλώνουν ακραία επίπεδα άσκησης και εξαιρετικά περιοριστικές διατροφές. Αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό για τους ασθενείς, ειδικά μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Δρ Dambha-Miller. «Είναι επίσης αποθαρρυντικό για τους ασθενείς όταν δεν είναι σε θέση να επιτύχουν μεγάλες απώλειες βάρους. Συνεπώς, αποφασίσαμε να εξετάσουμε τη μέτρια απώλεια βάρους σε μια μακρύτερη περίοδο σε έναν πραγματικό πληθυσμό χωρίς ακραία διατροφή ή απαιτητικές ασκήσεις», εξήγησε.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία περίπου 900 ατόμων που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 για πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ηλικίας από 40 έως 69 ετών, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το βάρος, τα επίπεδα δραστηριότητας, τη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ.

Το 30% της ομάδας πέτυχε ύφεση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά την πενταετή παρακολούθηση. Όσοι είχαν επιτύχει απώλεια βάρους 10% είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες ύφεσης μετά από πέντε χρόνια, όπως έδειξαν τα ευρήματα. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη παρέμβαση στη μελέτη: «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν υποχρεωτικές ασκήσεις ή διατροφικές απαιτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες μας έκαναν διαφορετικά πράγματα και κατάφεραν να χάσουν βάρος και να νικήσουν τον διαβήτη», δήλωσε η Δρ Dambha-Miller.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Diabetic Medicine.