Η διάσημη πρωταγωνίστρια του «Grease», η ηθοποιός Olivia Newton-John, έκανε έκκληση η ιατρική κάνναβη να είναι διαθέσιμη σε όλες όσες παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού.

«Τέτοιον καιρό πριν από έναν χρόνο ήμουν ξαπλωμένη στο κέντρο (σ.σ. το Olivia Newton-John Cancer Wellness & Research Centre)» δήλωσε η 71χρονη στον ετήσιο αγώνα Wellness Walk & Research Run που έγινε στη Μελβούρνη στις 6 Οκτωβρίου: «Φέτος, χάρη στη θεραπεία και την ιατρική κάνναβη, αισθάνομαι φανταστικά. Ελπίζω να μπορέσω να προσφέρω σύντομα ιατρική κάνναβη σε όλους – αυτό είναι το όνειρό μου».

Είναι η τρίτη φορά που η Newton-John έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού από το 1992. Αν και ο καρκίνος τετάρτου βαθμού είναι ανίατος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία και το αστέρι Grease μίλησε πέρυσι για τη χρήση της κάνναβης που τη βοηθάει να αντιμετωπίσει τον πόνο που βιώνει.

Δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι την «ενθουσίασε» η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να παράσχει χρηματοδότηση ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα που εξετάζει πώς η ιατρική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη», είπε η Newton-John: «Με βοήθησε απίστευτα, με τον πόνο, με τον ύπνο, με το άγχος. Ιδιαίτερα όταν έπρεπε να απεξαρτηθώ από τη μορφίνη, χρησιμοποίησα κάνναβη η οποία που δεν σε σκοτώνει όπως τα οπιούχα».

Η Newton-John και ο σύζυγός της, ο John Easterling, ένας επιχειρηματίας στον τομέα της ευεξίας, καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη στο σπίτι τους στην Καλιφόρνια. Η ηθοποιός έχει περιγράψει προηγουμένως το πρόγραμμα θεραπείας της, λέγοντας ότι λαμάνει την κάνναβη μέσα σε ένα πρωινό ποτό και έπειτα μέσω σταγόνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Ο σύζυγός μου μού παραδίδει όλα αυτά τα φυτά κάθε πρωί και μου φτιάχνει ένα πράσινο ποτό με βάση τα φύκια», είπε τον Μάρτιο του 2018. «Καλλιεργεί τα φυτά και τα μετατρέπει σε υγρό. Παίρνω σταγόνες ίσως τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα».

Ωστόσο, η χρήση κάνναβης εξακολουθεί να κρύβει κινδύνους: μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση κάνναβης μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα εμφάνισης ψύχωσης, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια.