Η υγιεινή διατροφή για τρεις εβδομάδες όχι μόνο βελτίωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης σε νεαρούς ενήλικες, αλλά εκείνοι που συνέχισαν την ίδια διατροφή για τρεις μήνες διατήρησαν τη βελτιωμένη τους οπτική στη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Ενώ οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν επισημάνει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και άπαχο κρέας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, υπήρξαν πολύ λίγες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξέταζαν άμεσα τη σχέση μεταξύ των δύο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρ Χέδερ Φράνσις, λέκτορα στην κλινική νευροψυχολογία, μελέτησαν 76 φοιτητές  που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης μέτριας έως μεγάλης κλίμακας και ακολουθούσαν μια κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα «αλλαγής διατροφής» και σε μια ομάδα «συνήθους διατροφής». Η ομάδα αλλαγής διατροφής έλαβε οδηγίες για τη βελτίωση της διατροφής της, καθώς και κουπόνια αγοράς φρούτων και λαχανικών. Στην διατροφή συμπεριλήφθηκαν ο κουρκουμάς και η κανέλα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η ομάδα της συνήθους διατροφής απλώς επέστρεψε για εξετάσεις τρεις εβδομάδες μετά. Πριν και μετά, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων για την κατάθλιψη, το άγχος και τη συνολική διάθεση.

Στο τέλος των τριών εβδομάδων, η ομάδα αλλαγής διατροφής είχε διατηρήσει με επιτυχία μια υγιεινή διατροφή και παρουσίασε σημαντική βελτίωση στη διάθεση, με τα συμπτώματα της κατάθλιψης να μετατοπίζονται στο φυσιολογικό εύρος. Οι βαθμολογίες κατάθλιψης της άλλης ομάδας παρέμειναν σταθερές στη μέτρια έως υψηλή περιοχή. Η ομάδα αλλαγής της διατροφής έδειξε σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες άγχους από την άλλη ομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 από τους συμμετέχοντες της ομάδας αλλαγής της διατροφής μετά από τρεις μήνες. Διαπίστωσαν ότι ενώ μόνο το 21% των συμμετεχόντων διατήρησε πλήρως την υγιεινή διατροφή, εκείνοι που το έκαναν βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεσή τους. «Αντί να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπερβολικά περιοριστικές, αυστηρές δίαιτες που δεν είναι εφικτές μακροπρόθεσμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η πραγματοποίηση αυτών των μικρών αλλαγών σε αυτά που τρώμε μπορεί να έχει ένα πραγματικό, μετρήσιμο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία», δήλωσε η Φράνσις.