Το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι περπατούν στα 40 του είναι ένα σημάδι του πόσο πολύ έχει γεράσει το μυαλό και το σώμα τους, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό τεστ ταχύτητας βηματισμού, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν τη διαδικασία γήρανσης: Το σώμα των ανθρώπων που περπατούσαν με πιο αργό ρυθμό, είχε γεράσει πιο γρήγορα και όχι μόνο – τα πρόσωπά τους φαίνονταν μεγαλύτερα και είχαν πιο συρρικνωμένο εγκέφαλο.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα είπε ότι τα ευρήματα ήταν μια «απίστευτη έκπληξη».

Οι γιατροί συχνά μετρούν την ταχύτητα βηματισμού για να μετρήσουν τη γενική υγεία, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, επειδή είναι ένας καλός δείκτης της μυϊκής δύναμης, της λειτουργίας των πνευμόνων, της ισορροπίας, της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης και της όρασης. Οι χαμηλότερες ταχύτητες βηματισμού στα γηρατειά έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής παρακμής.

Σε αυτή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα στη Νέα Ζηλανδία το τεστ ταχύτητας βαδίσματος χρησιμοποιήθηκε πολύ νωρίτερα, στη μέση ηλικία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν επίσης εξετάσεις φυσικής κατάστασης, τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας, εγκεφαλικές εξετάσεις και γνωστικά τεστ.

«Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι το αργό βάδισμα είναι ένα σημάδι που εκδηλώνετε δεκαετίες πριν από τη γήρανση», δήλωσε ο καθηγητής Terrie E, Moffitt, επικεφαλής συγγραφέας, από το King’s College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ.

Ακόμη και στην ηλικία των 45 ετών, παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στις ταχύτητες των συμμετεχόντων, με τους ταχύτερα κινούμενους να φτάνουν «τελική» ταχύτητα άνω των 2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (χωρίς να τρέχουν).

Σε γενικές γραμμές, οι βραδύτεροι περιπατητές τείνουν να δείχνουν σημάδια «γρήγορης γήρανσης», με τους πνεύμονες, τα δόντια και το ανοσοποιητικό σύστήμα σε χειρότερη κατάσταση από εκείνους που περπατούσαν γρηγορότερα.

Το πιο απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι το σκανάρισμα εγκεφάλου έδειξε ότι οι πιο αργοί περιπατητές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο γερασμένο εγκέφαλο. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προβλέψουν την ταχύτητα περπατήματος κάποιου στα 45 του, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα τεστ νοημοσύνης, γλώσσας και κινητικών δεξιοτήτων από τότε που ήταν τριών ετών! Τα παιδιά που όταν μεγάλωσαν είχαν το πιο αργό βάδισμα (1,2 μέτρα το δευτερόλεπτο) είχαν, κατά μέσο όρο, IQ 12 μονάδες χαμηλότερο από εκείνα που βάδιζαν γρηγορότερα (1,75 μέτρα το δευτερόλεπτο), 40 χρόνια αργότερα.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών, γράφοντας στο JAMA Network Open, δήλωσε υπάρχουν σημάδια στα πρώτα χρόνια της ζωής για το ποιος θα είναι καλύτερα από πλευράς υγείας αργότερα. Σημείωσαν επίσης ότι η μέτρηση της ταχύτητας περπατήματος σε νεότερη ηλικία θα μπορούσε να βοηθήσει στη δοκιμή θεραπειών για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Μπορεί επίσης να είναι ένας πρώτος δείκτης της υγείας του εγκεφάλου και του σώματος, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ενώ είναι ακόμη νέοι και υγιείς, ανέφεραν οι ερευνητές.