Η άνοδος των social media σημαίνει ότι είμαστε περισσότερο δικτυωμένοι με φίλους και γνωστούς από κάθε άλλη φορά στην ιστορία. Ωστόσο, η εξάρτησή μας από τα social media μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία: Ενώ οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν τα οφέλη τους, η συχνή χρήση τους μπορεί να μας κάνει τελικά να αισθανόμαστε όλο και περισσότερο δυστυχισμένοι και απομονωμένοι.

Αυτοί είναι ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα social media θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.

Αυτοεκτίμηση
Όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας, κάποιες για τις οποίες μιλάμε ανοιχτά και κάποιες που προτιμούμε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας. Ωστόσο, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους άλλους στα social media και βλέποντας τις τέλειες φωτογραφίες στο Instagram, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγη διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από το «φθόνο του Facebook», ενώ εκείνοι που απέχουν από τη χρήση του δημοφιλούς ιστότοπου αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Σύνδεση με τους άλλους
Ως ανθρώπινα όντα, είναι σημαντικό για μας να μπορούμε να επικοινωνούμε και να διαμορφώνουμε προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε όταν είμαστε κολλημένοι στην οθόνη, γνωρίζοντας περισσότερο τις ψηφιακές προσωπικότητες των φίλων μας από ό,τι τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, η οποία αξιολόγησε 5.208 άτομα, διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση του Facebook είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία ενός ατόμου και στην αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους.

Μνήμη
Τα social media μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κοιτάζετε προς τα πίσω και να θυμάστε ευχάριστες εμπειρίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να διαστρεβλώσουν τον τρόπο με τον οποίο θυμάστε ορισμένα πράγματα στη ζωή σας. Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να βγάλουμε την τέλεια φωτογραφία ενός αξιοθέατου, αντί να απολαμβάνουμε την εμπειρία εκείνη τη στιγμή με τα δικά μας μάτια. Ξοδεύοντας πάρα πολύ χρόνο στα τηλέφωνά μας για να βγάλουμε μια εικόνα, μειώνει τις άλλες πτυχές της εμπειρίας.

Ύπνος
Το να κοιμόμαστε αρκετά είναι ύψιστης σημασίας για την υγεία και την ψυχολογία μας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας προτού κλείσουμε τα μάτια μας, κάνοντας πιο δύσκολο το να μας πάρει ο ύπνος. Η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρατάει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, εμποδίζοντας μας να κοιμηθούμε, όπως εξηγούν ειδικοί του ύπνου. Επιπλέον, το φως από το κινητό ή το τάμπλετ μόλις εκατοστά από το πρόσωπό μας μπορεί να καταστείλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Διάσπαση προσοχής
Ενώ είναι απίστευτο να εξετάζουμε το πλήθος των πληροφοριών που είναι άμεσα διαθέσιμες στα χέρια μας χάρη στα social media, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι δυσκολευόμαστε να δώσουμε προσοχή σε κάτι – οι ειδοποιήσεις για μηνύματα και ενημερώσεις στο κινητό διακόπτουν συνεχώς ό,τι άλλο κάνουμε. Επίσης, συνηθίζουμε σχεδόν ψυχαναγκαστικά να τσεκάρουμε τα smartphone μας κάθε λίγο, φοβούμενοι μήπως χάσουμε κάτι «σημαντικό».