Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε απελευθερώνουμε στον αέρα 100.000 παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Στους μικροοργανισμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί όπως αυτοί της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος αποτελεί και την πιο συνήθη αιτία σοβαρών πνευμονολογικών προβλημάτων, αδενοϊοί οι οποίοι προκαλούν τις ιώσεις ή κοινά κρυολογήματα κ.λπ. Συμπεριλαμβάνονται επίσης βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας κ.λπ.

Όπως ανέφεραν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί παραμένουν στον αέρα για διάφορα χρονικά διαστήματα, δηλαδή από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ημέρες και στη συνέχεια καταλήγουν σε διάφορες επιφάνειες, τις οποίες επίσης μπορεί να μολύνουν.

Οι ιοί της γρίπης αιωρούνται με τα σταγονίδια στον αέρα για αρκετές ώρες πριν καταλήξουν στις επιφάνειες και όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο επιβιώνουν στον αέρα. Όταν, μολύνουν αντικείμενα επιζούν στις σκληρές επιφάνειες για 24 ώρες, στα χαρτομάντιλα για 15 λεπτά και στα χέρια έως 5 λεπτά.

Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα (ιώσεις) μπορεί να επιζήσουν στις εσωτερικές επιφάνειες από 1 – 7 ημέρες ίσως και περισσότερο. Επιζούν στις μη πορώδεις επιφάνειες, δηλαδή σε αυτές που δεν απορροφούν το νερό, όπως είναι τα μεταλλικά αντικείμενα, τα πλαστικά, τα πλακάκια κ.λπ. Οι ιοί του κρυολογήματος μπορεί επίσης να επιζήσουν στα χέρια μας από λίγα λεπτά έως και μία ώρα.

Προφύλαξη: Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάπλωσης των ιών σε άλλους ανθρώπους. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του μολυσματικού ιού της γρίπης από επιφάνειες και αέρα.

Από τις επιφάνειες
Σκουπίστε τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, όπως τα πόμολα, τα τραπέζια, τα κουμπιά του ανελκυστήρα και τις βρύσες. Τα απλά προϊόντα καθαρισμού με βάση το αλκοόλ είναι αποτελεσματικά για την αδρανοποίηση του ιού.

Η κλασική συμβουλή για το πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης.

Ο βήχας και το φτάρνισμα δεν πρέπει να γίνονται στο χέρι ούτε βέβαια στον αέρα. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο.

Από τον αέρα
Συνιστάται καλός αερισμός των χώρων ή ανεμιστήρες οροφής αν αυτό είναι εφικτό ή αύξηση του ρυθμού κυκλοφορίας του συστήματος αερισμού στα μεγάλα κτίρια, ή με χρήση συσκευών απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα οι οποίες είναι σχεδιασμένες ειδικά για να εξουδετερώνουν ιούς, μύκητες, βακτήρια και αλλεργιογόνα.

Αν βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους που έχουν γρίπη, η χρήση μιας χειρουργικής μάσκας μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από το να μολυνθείτε. Εάν όμως υπάρχουν κενά στα πλαϊνά, τότε δεν βοηθούν πολύ.