Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες συνεργάζονται για να αναζητήσουν τα πρώτα σημάδια του καρκίνου, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουν και να θεραπεύσουν την ασθένεια προτού εκδηλωθεί.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να τον δημιουργήσουν στο εργαστήριο, για να δουν πώς ακριβώς μοιάζει αρχικά. Πρόκειται μόνο για μία από τις ερευνητικές προτεραιότητες της νέας Διεθνούς Συμμαχίας για την Έγκαιρη Ανίχνευση του Καρκίνου (Alliance for Cancer Early Detection).
Στην επιστημονική αυτή συνεργασία συμμετέχουν η Cancer Research UK μαζί με τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Μάντσεστερ, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, του Στάνφορντ και του Όρεγκον, για να μοιραστούν ιδέες, τεχνολογία και εμπειρογνωμοσύνη σε αυτόν τον τομέα.
Μαζί, οι επιστήμονες επιδιώκουν να αναπτύξουν λιγότερο επεμβατικές εξετάσεις, όπως αίματος, αναπνοής και ούρων, για την παρακολούθηση ασθενών υψηλού κινδύνου, τη βελτίωση των τεχνικών απεικόνισης για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και την αναζήτηση μη ανιχνεύσιμων σήμερα σημαδιών της νόσου.
«Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να δούμε έναν καρκίνο που δημιουργείται σε έναν άνθρωπο», λέει ο Δρ David Crosby, επικεφαλής της έρευνας έγκαιρης διάγνωσης στο Cancer Research UK.
Ερευνητές από το Μάντσεστερ, για παράδειγμα, αναπτύσσουν ανθρώπινο ιστό μαστού στο εργαστήριο με συνθετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, για να διαπιστώσουν αν μπορούν να εντοπίσουν τις πολύ πρώτες, ανεπαίσθητες αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος λάθος διάγνωσης, επειδή δεν μεταβάλλονται όλες οι πρώιμες κυτταρικές αλλαγές σε καρκίνους. Έτσι, οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να γίνουν ακριβέστεροι, εξετάζοντας επίσης τα γονίδια με τα οποία γεννιούνται οι άνθρωποι αλλά και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, για να επεξεργαστούν τον ξεχωριστό, προσωπικό κίνδυνο ενός ατόμου για διαφορετικούς καρκίνους – μόνο τότε θα ξέρουν πότε πρέπει να παρέμβουν.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες λένε ότι η έρευνα για την έγκαιρη ανίχνευση είναι μικρής κλίμακας και αποσυνδεδεμένη, χωρίς τη δύναμη δοκιμών σε μεγάλους πληθυσμούς ατόμων. Ο Δρ Crosby δήλωσε ότι η συνεργασία θα «προκαλέσει μια μεγάλη αλλαγή στα συστήματα υγείας μας, μετατοπίζοντας τη δράση μας από την αντιμετώπιση της νόσου όταν εκδηλωθεί, στην παρέμβαση στο αρχικό σημείο δημιουργίας της, ώστε να προσφέρουμε γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα θεραπεία».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 98% των ασθενών με καρκίνο του μαστού ζουν για πέντε ή περισσότερα χρόνια εάν η νόσος διαγνωστεί στο στάδιο 1 -το πρώιμο στάδιο- σε σύγκριση με μόλις 26% που η διάγνωση γίνεται στο στάδιο 4, το πιο προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, μόνο το 44% των ασθενών με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκεται στο αρχικό στάδιο.