Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ορίζουν ως στάδιο 1 της υπέρτασης, όταν η αρτηριακή πίεση υπερβαίνει τα 130/80 mm Hg. Αν ξεπερνά τα 140/90 mm Hg θεωρείται υπέρταση σταδίου 2. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι κάτω από 120 η συστολική / μεγάλη και κάτω από 80 η διαστολική / μικρή. Τα νέα όρια από κάποιους θεωρούνται πολύ αυστηρά, και δεν έχουν υιοθετηθεί παγκοσμίως. Στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούνται ακόμη.

Με βάση αυτά τα όρια πάντως, τα ευρήματα δύο νέων μελετών δείχνουν πως όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν την ηλικία των 40, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πρόωρης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πρώτη μελέτη σε μια ομάδα 5.000 νεαρών ενηλίκων Αμερικανών, διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η δεύτερη μελέτη αφορούσε περίπου 2,5 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες από την Κορέα και επίσης διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αύξησε τον κίνδυνο πρόωρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 85%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των νεαρών ενηλίκων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες. Με δεδομένες τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, το ποσοστό των πασχόντων από υπέρταση στις ΗΠΑ διαμορφώνεται πλέον στο 46% από 32% που ήταν πριν. Στην Κίνα πλέον ανέρχεται στο 50% από 29%.

Ένας λόγος που τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα και πολλοί υποτιμούν τη σημασία του ελέγχου της. Ένας βασικός τρόπος ελέγχου είναι η μέτρηση στο σπίτι. Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει επίσης να δίνουν προτεραιότητα σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς ακόμη και αν κάποιος λαμβάνει φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, είναι απαραίτητο να ακολουθεί υγιεινή διατροφή και να έχει υγιές βάρος, να αποφεύγει το αλάτι και το αλκοόλ και να ασκείται τακτικά.