Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Biogen Inc. ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει την πρώτη θεραπεία που θα μπορούσε να επιβραδύνει την άνοια της νόσου του Αλτσχάιμερ και πως είναι θέμα χρόνου να την κυκλοφορήσει στην αγορά. Η Biogen Inc. ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτημα έγκρισης της δραστικής ουσίας aducanumab με ένδειξη τη θεραπεία της νόσου σε πρώιμο στάδιο στις αρχές του 2020 και έχει μέσα στα σχέδιά της και την κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Αν πράγματι εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, τότε μάλλον θα έχει γίνει ένα καίριο βήμα για την ευρεία διάθεση μιας θεραπείας που αλλάζει την πορεία της συχνότερης μορφής άνοιας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να έχουν τέτοιο αποτέλεσμα, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν μόνο με τα συμπτώματα.

Η δραστική ουσία aducanumab, είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, που βοηθά τον οργανισμό των ασθενών να καθαρίσει τον εγκέφαλο από τις επιβλαβείς πλάκες β-αμυλοειδούς που ευθύνονται για την απώλεια μνήμης και τα άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απόφαση της Biogen Inc. να υποβάλλει αίτημα έγκρισης προς τον FDA προκάλεσε έκπληξη καθώς στις αρχές του 2019 είχε διακόψει δύο κλινικές μελέτες του φαρμάκου, επειδή τα προκαταρκτικά στοιχεία ήταν απογοητευτικά. Τώρα, υποστηρίζει ότι έχει νεότερες αναλύσεις να καταθέσει στις εγκριτικές αρχές που δείχνουν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα βοηθά στη μείωση της φθοράς της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών όταν χορηγείται σε υψηλές δοσολογίες.

Ο ελληνικής καταγωγής Μισέλ Βουνάτσος, διευθύνων σύμβουλος της Biogen, δήλωσε: «Ελπίζουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την πρώτη θεραπεία για τη μείωση της κλινικής παρακμής της νόσου του Αλτσχάιμερ». Το Reuters σημειώνει πως η ανακοίνωση προκάλεσε έκρηξη στην μετοχή της εταιρείας καθώς οποιοδήποτε φάρμακο που θα πολεμήσει αποτελεσματικά τη νόσο είναι πιθανό να γίνει ένα από τα κορυφαία φάρμακα στον κόσμο και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την Biogen, η οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.   Η Χίλαρι Έβανς από την Έρευνα του Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από το Αλτσχάιμερ  περίμεναν πολύ καιρό για μια νέα θεραπεία που θα αλλάξει τη ζωή τους και αυτή η συναρπαστική ανακοίνωση προσφέρει νέα ελπίδα ότι ίσως υπάρχει κάποια».

Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει χαρακτηριστεί ως η επιδημία του 21ου αιώνα καθώς σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.