Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καθημερινή σας φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή σας πίεση, οι ερευνητές λένε ότι είναι καλύτερο να τη λαμβάνετε προτού πάτε για ύπνο. Είναι μια απλή συμβουλή που θα μπορούσε να σώσει ζωές, υποστηρίζουν σε δημοσίευση στο European Heart Journal.

Τα χάπια προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια όταν λαμβάνονται νωρίτερα από το πρωί, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη μελέτη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας μεταβάλλει την ανταπόκρισή μας στα φάρμακα.

Υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία ότι πολλά διαφορετικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών για την καρδιά, μπορεί να λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η πρόσφατη κλινική έρευνα είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής που εξετάζει το φαινόμενο με χάπια για την υψηλή αρτηριακή πίεση και περιελάμβανε περισσότερους από 19.000 ανθρώπους.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ισπανούς ερευνητές:

– Οι ασθενείς τοποθετήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες – μια ομάδα πήρε τα χάπια το πρωί και η άλλη ομάδα τα πήρε την ώρα που πήγαιναν για ύπνο

– Οι ερευνητές παρακολούθησαν τι συνέβη στους ασθενείς κατά τα επόμενα πέντε ή περισσότερα χρόνια

– Οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο το βράδυ είχαν σχεδόν τον μισό κίνδυνο να πεθάνουν από -ή να πάθουν- καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια

Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μειώνεται φυσικά τη νύχτα, καθώς ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε. Εάν δεν συμβαίνει και παραμένει σταθερά υψηλή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, λένε οι ειδικοί.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη φαρμάκων το βράδυ συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης χαμηλά, σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ασθενείς στη μελέτη που έλαβαν το φάρμακο τους προτού πέσουν στο κρεβάτι είχαν σημαντικά χαμηλότερη μέση αρτηριακή πίεση τόσο τη νύχτα όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αρτηριακή πίεση τους έπεφτε περισσότερο τη νύχτα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακά τους κάθε πρωί.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ramon Hermida, από το Πανεπιστήμιο του Βίγο, δήλωσε ότι οι γιατροί ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους ασθενείς τους να παίρνουν τα φάρμακα για την υπέρταση το βράδυ: «Είναι εντελώς δωρεάν και μπορεί να σώσουν πολλές ζωές. Οι τρέχουσες οδηγίες για τη θεραπεία της υπέρτασης δεν συνιστούν προτιμώμενο χρόνο λήψης των φαρμάκων. Η λήψη το πρωί ήταν η συνηθέστερη σύσταση από τους γιατρούς, με βάση τον παραπλανητικό στόχο της μείωσης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης το πρωί. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης όμως δείχνουν ότι οι ασθενείς που παίρνουν τα συνηθισμένα το αντι-υπερτασικά φάρμακά τους κατά την κατάκλιση, έχουν καλύτερα ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση και, το σημαντικότερο, σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από προβλήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία».

Σημείωσε πάντως ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς για να ελεγχθεί ότι τα ευρήματα ισχύουν για όλους τους ασθενείς και για διαφορετικά φάρμακα ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Φυσικά, κανείς δεν θα πρέπει να αλλάξει την ώρα που παίρνει τα φάρμακά του χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί τον γιατρό του.