Τα άτομα με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο σε μέρες με υγρασία, σύμφωνα με μια έρευνα, κάτι που συνάδει με τη λαϊκή σοφία. Όμως αν και πολύς κόσμος πιστεύει ότι το κρύο κάνει τον πόνο χειρότερο, στην πραγματικότητα τα συμπτώματα είναι χειρότερα τις θερμότερες μέρες.
Αυτά δείχνει η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε 2.500 άτομα, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα μέσω smartphones. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα κατευθύνουν τη μελλοντική έρευνα στο γιατί συμβαίνει αυτό.
Συχνά κάποιοι λένε ότι το γόνατό τους πονάει λόγω του καιρού. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι μπορούν ακόμη και να προβλέψουν τον καιρό με βάση το πώς αισθάνονται οι αρθρώσεις τους.
Αλλά η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον πόνο είναι δύσκολη. Προηγούμενες μελέτες ήταν μικρές ή για σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε αυτήν την έρευνα όμως, που ονομάστηκε Cloudy with a Chance of Pain (Συννεφιά με Πιθανότητα Πόνου, στα ελληνικά), οι επιστήμονες «στρατολόγησαν» 2.500 άτομα με αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ημικρανία και νευροπαθητικό πόνο από όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την ένταση του πόνου τους κάθε μέρα, για διάστημα έως και 15 μηνών, ενώ τα τηλέφωνά τους κατέγραφαν τις καιρικές συνθήκες.
Οι ζεστές, υγρές ημέρες με αέρα και χαμηλή πίεση αύξαναν τις πιθανότητες να αισθανθούν οι συμμετέχοντες περισσότερο πόνο από το κανονικό κατά περίπου 20%. Οι ψυχρές και υγρές μέρες έκαναν επίσης τον πόνο χειρότερο (αν και όχι τόσο πολύ), αλλά δεν υπήρξε συσχέτιση μόνο με τη θερμοκρασία ή τη βροχόπτωση.
Ο καθηγητής Will Dixon, από το Κέντρο Επιδημιολογίας Versus Arthritis του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο καιρός πιστεύεται ότι επηρεάζει τα συμπτώματα σε ασθενείς με αρθρίτιδα από τον καιρό του Ιπποκράτη. Περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που ζουν με αρθρίτιδα πιστεύουν ότι ο πόνος τους επηρεάζεται από τον καιρό».
Ο καθηγητής Dixon είπε ότι αν άλλοι ερευνητές θα μπορούσαν τώρα να «εξετάσουν γιατί η υγρασία σχετίζεται με τον πόνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες». Επίσης, ίσως να γίνει δυνατό να αναπτυχθεί μια «πρόγνωση του πόνου» που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους με χρόνιο πόνο να προγραμματίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους.