Tα καλά νέα για όσους πίνουν καφέ φαίνεται να μην έχουν τελειωμό: μια νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση καφεΐνης με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου – τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στην πεπτική μας οδό και επηρεάζουν τη συνολική υγεία μας.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και μειωμένων κινδύνων για την υγεία κάθε είδους – από τον διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους, μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον.

Παράλληλα, συσσωρευμένες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ανάλογα με τη σύνθεσή του.

Συνδέοντας τις κουκίδες μεταξύ των δύο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το μικροβίωμα όσων πίνουν τακτικά καφέ ήταν πολύ πιο υγιεινό από εκείνων που κατανάλωναν σπάνια καφέ ή δεν έπιναν καθόλου.

«Πρέπει ακόμα να μάθουμε περισσότερα για το πώς αλληλεπιδρούν τα βακτήρια και ο οικοδεσπότης –το σώμα μας- για να επηρεάσουν την υγεία μας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Li Jiao, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής-γαστρεντερολογίας στο Baylor College of Medicine του Χιούστον. Αλλά η συμβουλή της για τώρα; «Αν αγαπάτε τον καφέ, απολαύστε τον. Ακολουθήστε το ένστικτό σας».

Στη μελέτη, οι επιστήμονες για πρώτη φορά πήραν δείγματα του μικροβιώματος απευθείας από διάφορα μέρη του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης. Συνολικά, οι 34 συμμετέχοντες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εμφάνισαν καλύτερο προφίλ μικροβιώματος από όσους κατανάλωναν λιγότερο ή καθόλου καφέ, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Τα είδη βακτηρίων σε όσους κατανάλωναν συχνά καφέ ήταν περισσότερα και πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το παχύ έντερο, με καλύτερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πολύ λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνουν το Erysipelatoclostridium, έναν τύπο βακτηρίων που συνδέεται με μεταβολικές ανωμαλίες και παχυσαρκία.

Η Δρ Jiao είπε ότι παραμένει αβέβαιο γιατί ο καφές ασκεί μια τέτοια θετική επίδραση στο μικροβίωμα. Ωστόσο, υποθέτει ότι η καφεΐνη ή άλλα θρεπτικά συστατικά του καφέ μπορεί να επηρεάζουν τον μεταβολισμό των βακτηρίων και αυτά με τη σειρά τους να επηρεάζουν το σώμα μας.

Ενώ οι επιστήμονες μπορεί να μην κατανοούν ακόμη πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από την επίδραση του καφέ στο μικροβίωμα, πείθονται όλο και περισσότερο για τη σημασία του στη γενική υγεία. «Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να είναι ο σύνδεσμος που λείπει μεταξύ της διατροφής και της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων παθήσεων», δήλωσε η Δρ Hana Kahleova, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ωστόσο, επειδή αυτή η έρευνα παρουσιάστηκε σε ιατρική συνάντηση, θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε επιθεώρηση αξιολογημένη από ομοτίμους.