Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δεν χρειαζόμαστε και πολύ χρόνο για να αναγνωρίσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι: Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ear UCL υποστηρίζουν ότι παίρνει λίγο περισσότερο από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αναγνωρίσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος ένα γνωστό τραγούδι.

Πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες επέλεξαν ένα οικείο τραγούδι και τους ζητήθηκε να τους ταιριάξουν με ένα άγνωστο κομμάτι, αλλά με παρόμοιο ρυθμό, μελωδία, φωνητικά και ενορχήστρωση.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα και την κίνηση της κόρης των δέκα συμμετεχόντων, ενώ άκουγαν 100 αποσπάσματα τόσο άγνωστων όσο και οικείων τραγουδιών. Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων αναγνώριζαν τα γνωστά τους τραγούδια σε χρόνο από 100 έως 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου – περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα φανούν χρήσιμα στη μουσικοθεραπεία ως βάση για τη φροντίδα ασθενών με παθήσεις όπως η άνοια.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η αναγνώριση γνωστής μουσικής συμβαίνει αξιοσημείωτα γρήγορα», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Maria Chait, του UCL Ear Institute. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πολύ γρήγορη αντίδραση του εγκεφάλου και συνάδουν με τη έντονη αποτύπωση που έχουν γνωστά κομμάτια μουσικής στη μνήμη μας. Η κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος αναγνωρίζει γνωστές μελωδίες είναι χρήσιμη για διάφορες μουσικές θεραπευτικές παρεμβάσεις», πρόσθεσε η Δρ Chait.

«Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της μουσικής σε ασθενείς με άνοια – σε αυτούς η ανάμνηση της μουσικής εμφανίζεται καλά διατηρημένη, παρά την κατά τα άλλα συστημική αστοχία της μνήμης. Ο εντοπισμός της νευρικής οδού και των διαδικασιών που υποστηρίζουν την αναγνώριση της μουσικής μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για την κατανόηση της βάσης αυτών των φαινομένων», συμπλήρωσε η Δρ Chait.

Παρόλο που δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία ότι η μνήμη της μουσικής μπορεί να βελτιώσει ενεργά την κατάσταση της μνήμης σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως η άνοια, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι γνωστά τραγούδια μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και συμπεριφορικών προβλημάτων στους ασθενείς.