Το Instagram ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση της απαγόρευσης των φωτογραφιών που σχετίζονται με αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες σε σχέδια, κινούμενα σχέδια και memes.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι δεσμεύεται να αφαιρέσει όλες τις εικόνες που σχετίζονται με τον αυτοτραυματισμό από την πλατφόρμα της. Η κίνηση ήρθε μετά το θάνατο της 14χρονης Molly Russell το 2017, η οποία αυτοκτόνησε αφού είδε αναρτήσεις με εικόνες αυτοτραυματισμού στο Instagram και το Pinterest.

Ο πατέρας της, Ian Russell, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Instagram ήταν μερικώς υπεύθυνο για το θάνατό της. Ο κ. Russell είπε επίσης ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» από την τελευταία δέσμευση της επιχείρησης, εξηγώντας ότι πιστεύει ότι η κόρη του «εισήλθε σε εκείνη την σκοτεινή τρύπα καταθλιπτικού αυτοκτονικού περιεχομένου».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από ορισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες «προωθούν παρόμοιο περιεχόμενο» στους χρήστες ανάλογα με το τι έχουν ήδη ψάξει: «Νομίζω ότι η Molly πιθανώς να άρχισε να αισθάνεται καταθλιπτική. Ήταν πάντα πολύ αυτάρκης και της άρεσε να βρίσκει τις δικές της απαντήσεις. Νομίζω ότι κοίταξε προς το Διαδίκτυο για να βρει υποστήριξη και βοήθεια. Μπορεί όντως να βρήκε υποστήριξη και βοήθεια, αλλά βρήκε επίσης και έναν σκοτεινό, ζοφερό κόσμο άναρτήσεων που την ώθησε σε ακόμη περισσότερο παρόμοιο περιεχόμενο».

Ο κ. Russell υπογράμμισε ότι μερικές από τις εικόνες που συνάντησε η Molly ήταν «απλές σαν κινούμενα σχέδια», ενώ άλλες ήταν «πολύ πιο ωμές και συγκλονιστικές».

Σύμφωνα με το Instagram, η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αφαιρέσει διπλάσιο περιεχόμενο που σχετίζεται με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία από τις αρχές του 2019. Η εταιρεία που ανήκει στο Facebook δήλωσε ότι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019, 834.000 αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα, εκ των οποίων το 77% δεν είχε γίνει «report» από άλλους χρήστες του Instagram.

Ο επικεφαλής του Instagram Adam Mosseri εξήγησε ότι η απαγόρευση σχεδίων, κινουμένων σχεδίων και memes που σχετίζονται με αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες, θα εφαρμοστεί στην πλατφόρμα σταδιακά: «Θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη εφαρμογή… αλλά δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο βήμα που κάνουμε. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για μένα από την ασφάλεια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Instagram», δήλωσε και συνέχισε λέγοντα ότι το Instagram στοχεύει να «επιτύχει τη δύσκολη ισορροπία», επιτρέποντας στους χρήστες της να μοιράζονται τις ιστορίες για την ψυχική τους υγεία στην πλατφόρμα, «προστατεύοντας παράλληλα άλλους χρήστες από το να εκτίθενται σε δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο».