Η θεραπεία της αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς με έκθεση σε μικρές ποσότητές τους είναι σχετικά αποτελεσματική – αλλά μόνο αν ο ασθενής συνεχίζει να την κάνει, σύμφωνα με μια έρευνα.
Οι επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου μελέτησαν τη συμπεριφορά των κυττάρων των ασθενών – και διαπίστωσαν ότι δεν άλλαξε. Αυτό δείχνει ότι η ανοσοθεραπεία προσφέρει «προστασία αλλά όχι ολοκληρωτική θεραπεία» από την αλλεργία στα φιστίκια.
Ο μόνος τρόπος που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς (ειδικά στα φιστίκια) είναι να προσπαθήσουν να τα αποφύγουν εξολοκλήρου – κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο και περιοριστικό. Στην ανοσοθεραπεία, οι άνθρωποι λαμβάνουν μια μικρή ποσότητα της ουσίας στην οποία είναι αλλεργικοί κάθε μέρα.
Η αντιμετώπιση αυτή λειτουργεί με την παρακίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει αντισώματα που μειώνουν την αλλεργική αντίδραση του σώματος, οπότε αν κάποιος εκτίθεται κατά λάθος σε μια μικρή ποσότητα φιστικιών να μπορεί να το ανεχτεί και να κινδυνεύει λιγότερο από μια σοβαρή αντίδραση. Η θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Σε αυτήν την έρευνα, οι ερευνητές, από το παιδιατρικό νοσοκομείο King’s και Evelina του King’s College του Λονδίνου, θέλησαν να δουν πώς συμπεριφέρονται τα κύτταρα, για να διαπιστώσουν αν οι ασθενείς ήταν ακόμα αλλεργικοί και χρειάζονταν να συνεχίσουν τη θεραπεία ή αν δεν ήταν πλέον αλλεργικοί και μπορούσαν να φάνε ξηρούς καρπούς χωρίς πρόβλημα.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, εξέτασαν δείγματα από 14 ασθενείς πριν και μετά τη θεραπεία. Διαπίστωσαν ότι όταν τα αντισώματα απομακρύνθηκαν, τα κύτταρα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από τη θεραπεία – δηλαδή, η αλλεργία εξακολουθούσε να υπάρχει.
Η Δρ Alexandra Santos, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες θεραπείες για τις τροφικές αλλεργίες. Σήμερα, η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική θεραπεία που μπορούμε να προσφέρουμε. Το ερώτημα ήταν αν η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να εξαφανίσει εντελώς την αλλεργική αντίδραση. Φαίνεται όμως ότι είναι μόνο σε θέση να προσφέρει προστασία από τυχαία έκθεση».
Σημείωσε ότι είναι χρήσιμο που πλέον είμαστε σε θέση να πούμε στους ανθρώπους ότι η σχετική προστασία συνεχίζεται μόνο όσο συνεχίζεται και η ανοσοθεραπεία. «Για παράδειγμα, οι έφηβοι δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς», είπε: «Μπορεί να τη σταματήσουν ή να την ξεχάσουν, κάτι που σημαίνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν τυχαία έκθεση στους ξηρούς καρπούς».