Μέσω ενός φιλόδοξου διετούς προγράμματος που προωθείται στη Βρετανία, έως και 20.000 ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δεξαμενή στοιχείων στην Ευρώπη για τα αποτελέσματα της θεραπείας με τη συγκεκριμένη ουσία, ώστε να πειστούν οι πολιτικοί πως το φάρμακο πρέπει να γίνει διαθέσιμο όπως και τα υπόλοιπα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το πρόγραμμα προωθείται από το Drug Science, έναν από τους πιο σημαντικούς ιατρικούς φορείς της χώρας καθώς και από το Κολλέγιο των Ψυχιάτρων. Οι υποστηρικτές του ελπίζουν να πείσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να χορηγήσει το φάρμακο για ένα εύρος ασθενειών αφού υπολογίζεται ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποιας μορφής χρόνιο πόνο.

Παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να την προμηθευτούν, αναφέρουν υποστηρικτές του προγράμματος αυτού. Ο Ντέιβιντ Νατ από τον ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα Drug Science, τον οργανισμό πίσω από το Project Twenty21  (Σχέδιο 2021) όπως αποκαλείται το πρόγραμμα, αναφέρει πως «Η φαρμακευτική κάνναβη είναι απλησίαστη για πολλούς ανθρώπους. Οι ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία, με σημαντική επιβάρυνση από το κόστος των ιδιωτικών συνταγών ή τιμωρούνται από τον νόμο  επειδή είναι αναγκασμένοι να στραφούν στη μαύρη αγορά. Δεν αξίζουν κανένα από αυτά και η κατάσταση με τη συνταγογράφηση πρέπει να αλλάξει».

Μετά από τη νομιμοποίηση οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί στο να συνταγογραφήσουν την κάνναβη επικαλούμενοι έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της. Υπάρχουν, ακόμη, φόβοι ότι προωθείται από μία αναδυόμενη βιομηχανία παραγωγής η οποία επικεντρώνεται στο να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.

Το Project Twenty21 θα μελετήσει τις επιδράσεις της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς με: χρόνιο πόνο, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύνδρομο Tourette, διαταραχή άγχους, ιστορικό κατάχρησης ουσιών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης. Τα δεδομένα αυτά θα αντλούνται από την πορεία των ασθενών, που θα χρησιμοποιούν τα σκευάσματα.