Η επισήμανση των θερμίδων κάθε εδέσματος στο μενού fast food εστιατορίων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόσα πράγματα αγοράζουν οι πελάτες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διεξήγαγαν έρευνα για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η σήμανση των γευμάτων σε μια μεγάλη αλυσίδα εστιατορίων fast food στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα νότια έχουν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας σε όλη τη χώρα.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, οι ερευνητές έλαβαν εβδομαδιαία στοιχεία πωλήσεων από 104 εστιατόρια της αλυσίδας. Τα δεδομένα καταγράφηκαν για δύο χρόνια προτού τα φαγητά του μενού επισημανθούν με πληροφορίες για τις θερμίδες τους και για έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της σήμανσης – τον Μάιο του 2018, εφαρμόστηκε ένας ομοσπονδιακός νόμος στις ΗΠΑ που υποχρεώνει καταστήματα όπως αλυσίδες εστιατορίων, καφετέριες και κινηματογράφους να αναγράφουν πληροφορίες θερμίδων στα μενού τους.

Αξιολογώντας 50 εκατομμύρια παραγγελίες από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σήμανση με θερμίδες συνδέεται με την άμεση μείωση 60 θερμίδων ανά παραγγελία. Η μελέτη υπογράμμισε ότι αυτή η μείωση των θερμίδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πελάτες που αγοράζουν λιγότερο φαγητά, και όχι στην επιλογή πιάτων που περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Παρόλα αυτά, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση των θερμίδων ανά παραγγελία ακολουθήθηκε από εβδομαδιαία αύξηση 0,71 θερμίδων ανά παραγγελία κατά το επόμενο έτος. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος της μελέτης, η μείωση των 60 θερμίδων, η οποία είχε παρατηρηθεί αρχικά από τους επιστήμονες, μειώθηκε σε μια μείωση 23 θερμίδων ανά παραγγελία συνολικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσαν ότι ενώ οι μικρές μειώσεις στην κατανάλωση θερμίδων μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές, μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: «Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να είναι απογοητευτικά για κάποιους, οι μικρές αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε επίπεδο πληθυσμού. Η παχυσαρκία είναι σύνθετο πρόβλημα και μόνο μέσω μιας πολύπλευρης προσέγγισης μπορεί να αντιμετωπιστεί – μιας προσέγγισης στην οποία διαδραματίζει ρόλο και η επισήμανση των θερμίδων και της διατροφικής αξίας των φαγητών στα μενού των εστιατορίων».