Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που δύσκολα μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες να το κόψουν, σε σχέση με τους άνδρες.

Γιατί; Οι ερευνητές δείχνουν ως κύριο λόγο τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στις γυναίκες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τις καλύτερες προθέσεις για διακοπή του καπνίσματος – ένας ειδικός σημείωσε επίσης ότι προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη.

Στην τελευταία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Τορόντο, η επικράτηση άγχους ή κατάθλιψης ήταν 41% στις γυναίκες, ενώ μόνο 21% στους άνδρες.

Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στις γυναίκες που καπνίζουν, δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια συγγραφέας, Δρ Beth Abramson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο: «Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες», σημείωσε η καθηγήτρια.

Στη μελέτη, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 18 τσιγάρα ημερησίως για 37 χρόνια. Τα δύο τρίτα εμφάνιζαν ανωμαλίες των λιπιδίων, όπως η δυσλιπιδαιμία, στην οποία τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σχεδόν τα δύο τρίτα είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, σχεδόν οι μισοί καρδιακά νοσήματα και περισσότεροι από το ένα τέταρτο είχαν κατάθλιψη ή άγχος.

Μετά από έξι μήνες, 58 (25%) συμμετέχοντες σταμάτησαν το κάπνισμα, ενώ 68 (29%) μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν περισσότερο από το μισό. Ο συνολικός αριθμός κλινικών επισκέψεων, η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη και το φύλο επηρέασαν τις πιθανότητες επιτυχίας. Ενώ η χρήση θεραπείας υπερδιπλασίασε τις πιθανότητες επιτυχίας, οι γυναίκες ήταν κατά 50% λιγότερο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα από τους άνδρες.

Αν και μερικές μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη, δήλωσε η Patricia Folan, διευθύντρια στο Κέντρο Ελέγχου του Καπνίσματος στο Northwell Health της Νέας Υόρκης: «Λόγω αυτής της διαφοράς, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν τόσο επιτυχή αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούν θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης».

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Καναδικό Καρδιοαγγειακό Συνέδριο στο Μόντρεαλ.