Σύμφωνα με το Harvard Medical School περίπου το 10% έως 17% των ανδρών σε κάποια φάση της ζωής τους θα νοσήσουν από κατάθλιψη η οποία μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα για τους ίδιους παρά για τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να πεθάνουν αυτοκτονώντας διότι χρησιμοποιούν πιο θανατηφόρες μεθόδους σε σχέση με τις γυναίκες οι οποίες συνηθέστερα κάνουν απόπειρα.

Ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας για τους άνδρες είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο για τα οποία η κατάθλιψη είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου. Οι άνδρες όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή αναπτύσσουν αυτές τις ασθένειες σε υψηλότερο ποσοστό και σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες. Το θέμα είναι πως πολλές φορές δεν είναι καν κατανοητό ότι ένας άνδρας υποφέρει από κατάθλιψη διότι συχνά τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι διαφορετικά στους άντρες από, τι στις γυναίκες.

Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για την κατάθλιψη (Sequenced Treatment Alternatives to Relieve Depression – STAR*D) διαπίστωσε ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται μερικά συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης (όπως χαμηλή διάθεση), κάποια άλλα ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος ενώ οι άνδρες να χάσουν. Οι γυναίκες ανέφεραν συμπτώματα που επικαλύπτονταν από διαταραχές άγχους ενώ οι άνδρες ανέφεραν συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Οι γυναίκες ένιωθαν λιγότερο ενεργητικές ενώ οι άνδρες βρισκόντουσαν σε υπερδιέγερση. Οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή να κάνουν κατάχρηση ουσιών.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι λόγω των κοινωνικών πιέσεων, οι άνδρες αισθάνονται ότι είναι αδυναμία να δείξουν απελπισία ή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να μεταμφιεστούν σε οργή ή ευερεθιστότητα. Έρευνα από το National Institute of Mental Health των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πολλοί άνδρες δεν γνώριζαν ότι κάποια σωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα στο στομάχι και χρόνιοι πόνοι μπορεί να είναι συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι άνδρες επίσης μπορεί να είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν την κατάθλιψη επειδή ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσουν ο εργοδότης τους, οι συνεργάτες τους ή το περιβάλλον τους. Λόγω αυτών των ανησυχιών, όταν οι άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη, μπορεί να δουλεύουν περισσότερο ώρες ή να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες – όλα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αντιμετώπιση ή η αποκάλυψη συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικογένεια, οι φίλοι ή ακόμα και οι γιατροί τους δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε τι τους συμβαίνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι διαφοροποιήσεις αυτές δείχνουν και την ανάγκη διαφορετικής θεραπευτικής προσέγγισης ανάμεσα στα δυο φύλα.