Πολλές υποσχέσεις αφήνει ένα τεστ αίματος που μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού έως και πέντε χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα κλινικά συμπτώματα της νόσου, λένε οι ερευνητές.

Το τεστ εντοπίζει συγκεκριμένα «αντιβιοτικά» του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως εξήγησαν οι βρετανοί ερευνητές. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα όταν έρχεται σε επαφή με αντιγόνα που σχετίζονται με όγκους του μαστού.

Ωστόσο, το είναι μέχρι στιγμής μόνο εν μέρει αποτελεσματικό και απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες προτού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού προκαλεί τη δημιουργία αντισωμάτων για να αντιμετωπιστεί μια ομάδα ειδικών αντιγόνων που σχετίζονται με τον όγκο. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο με σχετική ακρίβεια εντοπίζοντας αυτά τα αντισώματα στο αίμα», δήλωσε ο ερευνητής Daniyah Alfattani.

«Πρέπει να αναπτύξουμε και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω το τεστ», πρόσθεσε σε δελτίο Τύπου. «Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθούν από νωρίς σημάδια για καρκίνο του μαστού. Μόλις βελτιώσουμε την ακρίβεια του τεστ, τότε ανοίγει η δυνατότητα να χρησιμοποιείται μια απλή εξέταση αίματος για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου».

Στη μελέτη, η ομάδα του Alfattani ανέλυσε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 90 ασθενείς με καρκίνο του μαστού τη στιγμή που διαγνώστηκαν. Αναλύθηκαν επίσης δείγματα αίματος από 90 γυναίκες χωρίς καρκίνο του μαστού, ως ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία που ονομάζεται μικροσυστοιχία πρωτεϊνών για την ταχεία δοκιμή των δειγμάτων αίματος για αντισώματα. Το τεστ εντόπισε σωστά τον καρκίνο στο 37% των δειγμάτων με καρκίνο και την απουσία του στο 79% των δειγμάτων ελέγχου.

«Θα είναι υπέροχο αν κάποια μέρα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τον καρκίνο του μαστού με ένα απλό τεστ», δήλωσε η Δρ Lauren Cassell, επικεφαλής χειρουργικής επέμβασης στήθους στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, το νέο τεστ «δεν φαίνεται να επιτυγχάνει το επίπεδο ακρίβειας που θέλουμε να επιτύχουμε ή το επίπεδο που επιτυγχάνουμε τώρα με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα όσον αφορά την ανίχνευση της νόσο», συνέχισε η γιατρός.