Η σύγχρονη καρδιοχειρουργική συνδυάζει πλέον το άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με την απαράμιλλη αισθητική, χωρίς τα μειονεκτήματα της μέσης στερνοτομής, δηλαδή τη κλασική διάνοιξη του στέρνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ή videoassisted ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ και είναι το μέλλον στη χειρουργική των καρδιοπαθειών, όπως μας εξηγεί ο Διευθυντής της Γ’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, καρδιοχειρουργός Αριστοτέλης Πάνος, πού πραγματοποίησε πρώτος και καθιέρωσε στη χώρα μας και στην Ελβετία από το 2007 τις ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια, σε όλες τις ειδικότητες, γίνεται μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του τραύματος που προκαλεί η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών. Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική ήρθε να καλύψει αυτήν την ανάγκη επιτρέποντας την εκτέλεση σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων στην καρδιά μέσα απο μικρές τομές, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση του οργανισμού. Έτσι η βίντεο-υποβοηθούμενη (video-assisted) ενδοσκοπική  καρδιοχειρουργική μας επιτρέπει, σε ορισμένες παθήσεις, όπως στην ανεπάρκεια η τη στένωση της μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας η ακόμη τη σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας την αφαίρεση του μυξώματος η και ορισμένα μπαι-πας να γίνονται με το ίδιο άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται η οδυνηρή και αντιαισθητική διάνοιξη του θώρακα. Όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από μικρές οπές ανάμεσα από τα πλευρά στο θώρακα του ασθενή. Τα ειδικά εργαλεία και η κάμερα-video εισάγονται μέσα από αυτές τις μικρές οπές. Ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με λεπτομερή ακρίβεια, έχοντας μεγεθυμένη εικόνα της περιοχής στην οποία επεμβαίνει.  Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής διατρέχει μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης, συντομεύεται η παραμονή του στο νοσοκομείο, μειώνονται οι μεταγγίσεις αίματος, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απαράμιλλο, αφού οι τομές είναι πολύ μικρές, ενώ στις γυναίκες γίνονται κάτω από το στήθος και δεν φαίνονται καθόλου.

Έτσι για παράδειγμα στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς ή της τριγλώχινας βαλβίδας με αυτή την τεχνική, η άρρωστη βαλβίδα του ασθενή επισκευάζεται με ειδικές τεχνικές επιτρέποντας στον ασθενή να διατηρήσει τη δική του βαλβίδα, επιτυγχάνοντας έτσι φυσιολογική λειτουργία της βαλβίδας, χωρίς να την έχουμε αντικαταστήσει με τεχνητή προσθετική βαλβίδα.

Στις παθήσεις βέβαια που χρειάζεται να αντικατασταθεί η βαλβίδα του ασθενούς, όπως στη στένωση της αορτικής η της μιτροειδούς βαλβίδας αυτό γίνεται με άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με την ίδια μέθοδο της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής.

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική σε εξειδικευμένα χέρια επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε μπαϊπάς, να επιδιορθώσουμε η να αντικαταστήσουμε τη μιτροειδή βαλβίδα, να αντικαταστήσουμε την αορτική βαλβίδα, να θεραπεύσουμε τη μεσοκολπική επικοινωνία η ακόμη να αφαιρέσουμε καλοήθεις όγκους της καρδιάς, όπως το μύξωμα η ακόμη την αφαίρεση του θύμου αδένα σε περιπτώσεις σοβαρής μυασθένειας.

Η ενδοσκοπική χειρουργική δεν είναι μία ξεχωριστή ειδικότητα, αλλά είναι ένα πολύ πιο εξελιγμένο στάδιο της καρδιοχειρουργικής και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται ειδική και μακρά εκπαίδευση του χειρουργού. Μετά την Ελβετία, όπου και καθιέρωσα αυτή την τεχνική, πραγματοποίησα με την ομάδα μου πρώτος στην Ελλάδα το 2007, τις πρώτες ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Έκτοτε έχοντας χειρουργήσει μ’ αυτές τις τεχνικές εκατοντάδες ασθενείς με άριστα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. καθιέρωσα αυτήν την τεχνική στη καθημερινότητα, καθιστώντας τη Γ’ καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Υγεία μοναδικό κέντρο, με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτές τις τεχνικές στη χώρα μας και από τις μεγαλύτερες εμπειρίες διεθνώς.

Αναγνώριση αυτής της μακροχρόνιας εμπειρίας στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, των καινοτόμων τεχνικών, των άριστων αποτελεσμάτων καθώς και των πολλαπλών διεθνών δημοσιεύσεων, μου επροτάθη από διεθνή οργανισμό και δημιούργησα με την ομάδα μου και την βοήθεια του νοσοκομείου υγεία, εδώ και τρία χρόνια, για πρώτη φορά στη χώρα μας, εκπαιδευτικά σεμινάρια ευρωπαίων καρδιοχειρουργών στις ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές τεχνικές με σκοπό τη καθιέρωση της χώρας μας και του νοσοκομείου Υγεία ως κέντρο αναφοράς και συνεχούς εκπαίδευσης στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική.

Με αυτόν τον τρόπο θέλω να εδραιώσω την ελληνική καρδιοχειρουργική διεθνώς, τη χώρα μας ως κέντρο αναφοράς και συνεχούς εκπαίδευσης στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, αλλά και την καθιέρωση της ως πόλο έλξης του καρδιοχειρουργικού ιατρικού τουρισμού.

Δρ Αριστοτέλης Πάνος, PhD, PD, FECTS, FMH
Διευθυντής Γ΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Υγεία
www.kardioxeirourgos.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

PhD, PD, FECTS, FMH, Διευθυντής Γ΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Υγεία