Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη «μόδα» των προηγούμενων χρόνων που έχει κάνει την επανεμφάνισή της στο διαδίκτυο. Εκατοντάδες άτομα νεαρής ηλικίας, ανεβάζουν στο διαδίκτυο βίντεο που έχουν τραβήξει οι ίδιοι και στα οποία φαίνεται να πνίγουν/στραγγαλίζουν τον εαυτό τους, ή ο ένας τον άλλο, προκειμένου να νιώσουν για μερικά δευτερόλεπτα μια αίσθηση ευφορίας, προτού λιποθυμήσουν. Ονομάζεται «το παιχνίδι του πνιγμού» (The Choking Game) και σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία 10ετία σχεδόν 900 άτομα έχουν πεθάνει από αυτό, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι άτομα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το άτομο πεθαίνει. Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διασείσεις, και αιμορραγίες στα μάτια. Σύμφωνα με το αμερικανικό ΚΕΠΝ το 87% των ατόμων που επιδίδονται σε αυτό το επικίνδυνο και εν δυνάμει θανατηφόρο «παιχνίδι» είναι αγόρια 11-19 ετών.
Ουσιαστική βοήθεια
Οι διαδικτυακές προκλήσεις ή τα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου, η καλύτερη στρατηγική για να προφυλάξουμε τα παιδιά δεν είναι να αναφερόμαστε ονομαστικά κάθε φορά σε μια online πρόκληση αλλά να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε το παιδί γενικότερα στις online επικίνδυνες προκλήσεις και να του παρέχουμε συμβουλές και κατευθύνσεις που θα του εξασφαλίζουν θετικές διαδικτυακές εμπειρίες.
Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας και ενημερωθείτε: Όταν ένα νέο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι βρεθεί στην επικαιρότητα και αρχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των παιδιών είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να ενημερωθείτε για όλες τις παραμέτρους αυτού του παιχνιδιού έτσι ώστε να μπορείτε να παρέμβετε ουσιαστικά και να αποφύγετε την παραπληροφόρηση που δημιουργεί ακόμα περισσότερες εντυπώσεις. Η Γραμμή βοήθειας Help-line του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που είναι προσβάσιμη δωρεάν στο 210-6007686 μπορεί να σας δώσει όλες τις συμβουλές και τις κατευθύνσεις που χρειάζεστε.
Αποφύγετε να δείξετε οποιοδήποτε περιεχόμενο τρομακτικό ή μη: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και αν κάτι μονοπωλεί το ενδιαφέρον τω ν παιδιών δεν είναι απαραίτητο όλα τα παιδιά να έχουν δει ή να έχουν ακούσει για αυτό. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους νέους σχετικά με τους κινδύνους των online προκλήσεων χωρίς να τους δείξετε παραδείγματα ή να δώσετε λεπτομέρειες. Αντ ‘αυτού, εστιάστε στις βασικές συμβουλές και στρατηγικές που χρειάζονται οι νέοι για την ασφαλή πλοήγηση π.χ. δε μιλάμε στο διαδίκτυο με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε στον πραγματικό κόσμο κ.α
Κρατήστε τις γέφυρες επικοινωνίας ανοιχτές: Είναι πολύ σημαντικό να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά έτσι ώστε αν κάτι συμβεί, όχι μόνο διαδικτυακά αλλά και γενικότερα, να έχουν το θάρρος και να μη διστάσουν να σας το εμπιστευτούν και να ζητήσουν τη βοήθεια σας.
Ενημερώστε τα παιδιά για το πώς να κάνουν αναφορά και πώς να αποκλείουν έναν ενοχλητικό χρήστη: Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες παιχνιδιών προσφέρουν εργαλεία αναφοράς και αποκλεισμού τα οποία πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν όταν κάτι ή κάποιος τα ενοχλήσει/αναστατώσει διαδικτυακά . Μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσα από τον οδηγό report/block του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.