Τέσσερις  ασθενείς με σοβαρή εξάρτηση στα οπιοειδή σχεδιάζεται να λάβουν εμφυτεύματα εγκεφάλου για να μειωθεί η επιθυμία τους για την εξαρτησιογόνα ουσία, στην πρώτη κλινική δοκιμή του είδους στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής ιατρός Δρ Ali Rezai περιέγραψε τη συσκευή ως «βηματοδότη για τον εγκέφαλο». Αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μια τεχνολογία που έχει στόχο τη δημιουργία «βιονικών» ανθρώπων.

Ο 33χρονος Gerod Buckhalter, ο οποίος έχει υποφέρει από την κατάχρηση ουσιών για περισσότερο από μια δεκαετία, εθίστηκε στα οποιοειδή αφότου του συνταγογραφήθηκαν σχετικά φάρμακα για τραυματισμό που είχε όταν ήταν 18 ετών. Ο κ. Buckhalter υποβλήθηκε ήδη στη χειρουργική επέμβαση την 1η Νοεμβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Δυτικής Βιρτζίνιας, ενώ τρεις ακόμη εθελοντές θα ακολουθήσουν.

Μετά από μια σειρά απαραίτητες εγκεφαλικές εξετάσεις, οι γιατροί κάνουν μια μικρή τρύπα στο κρανίο για να εισάγουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο ενός χιλιοστού σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις παρορμήσεις, όπως ο εθισμός και ο αυτοέλεγχος. Μια μπαταρία εισάγεται κάτω από την κλείδα και η δραστηριότητα του εγκεφάλου παρακολουθείται από απόσταση από ομάδα ιατρών, ψυχολόγων και ειδικών στην εξάρτηση, για να διαπιστωθεί εάν η επιθυμία για την ουσία υποχωρεί.

Η αποκαλούμενη Εν τω Βάθει Εγκεφαλική Διέγερση (DBS) έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η επιληψία και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Περίπου 180.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εμφυτεύματα εγκεφάλου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η DBS έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση εξάρτησης από ουσίες και είναι μια πολύπλοκη δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν πολλές ομάδες ειδικών. Τα επόμενα δύο χρόνια οι ασθενείς θα παρακολουθούνται στενά.

Ο Δρ Rezai δήλωσε: «Ο εθισμός είναι πολύπλοκη υπόθεση, η κοινωνικής δυναμικής παίζει μεγάλο ρόλο, όπως και τα γενετικά χαρακτηριστικά, ενώ μερικά άτομα δεν διαθέτουν πρόσβαση σε θεραπείες, έτσι οι εγκέφαλοί τους σταδιακά αναζητούν περισσότερο την εξαρτησιογόνα ουσία. Αυτή η θεραπεία είναι για εκείνους που δεν είχαν αποτέλεσμα από καμία άλλη – φάρμακα, συμπεριφορική θεραπεία, κοινωνικές επεμβάσεις. Είναι μια πολύ αυστηρή δοκιμή, με εποπτεία από ειδικούς σε ηθικά θέματα, ρυθμιστικές αρχές και πολλά άλλα κυβερνητικά όργανα».

Ο γιατρός υπογράμμισε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι υπερβολικές δόσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 50 ετών στις ΗΠΑ: «Πάνω από τους μισούς ασθενείς που κάνουν θεραπεία υποτροπιάζουν – πρέπει να βρούμε λύσεις γιατί είναι μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή τους, αλλά και μια κατάσταση που επηρεάζει την οικογένεια και τους αγαπημένους τους».