Απεχθάνεστε να τρώτε ορισμένα λαχανικά; Ίσως δεν πρόκειται για γευστική ιδιοτροπία, αλλά να οφείλεται στα γονίδιά σας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες που έχουν διεξάγει μια νέα έρευνα επί του θέματος.

Οι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα του γονιδίου της δυσάρεστης γεύσης αποκτούν ένα «καταστροφικό επίπεδο πικρής γεύσης» για τρόφιμα όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, όπως υποστηρίζουν.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν αρκετά λαχανικά στη διατροφή τους, εξηγούν οι επιστήμονες. Το ίδιο γονίδιο μπορεί επίσης να κάνει δυσάρεστη τη γεύση της μπίρας, του καφέ και της μαύρης σοκολάτας.

Με εξελικτικούς όρους, η ευαισθησία στην πικρή γεύση μπορεί να είναι ευεργετική – προστατεύει τους ανθρώπους από το να τρώνε πράγματα που θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδη για τον οργανισμό. Αλλά η Δρ Jennifer Smith και οι συνεργάτες τhw από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κεντάκυ λένε ότι μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να τρώνε την συνιστώμενη ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών – πέντε μερίδες ημερησίως.

Ο καθένας μας κληρονομεί δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης που ονομάζεται TAS2R38. Κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη στους υποδοχείς γεύσης στη γλώσσα μας, που μας επιτρέπει να γευόμαστε τις πικρές γεύσεις. Οι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής του γονιδίου TAS2R38, που ονομάζεται AVI, δεν είναι ευαίσθητοι σε πικρές γεύσεις από συγκεκριμένες ουσίες. Εκείνοι με ένα αντίγραφο AVI και ενός άλλου που ονομάζεται PAV αντιλαμβάνονται τις πικρές γεύσεις αυτών των χημικών ουσιών, αλλά όχι σε τόσο ακραίο βαθμό, όπως τα άτομα που έχουν δύο αντίγραφα του PAV, που βρίσκουν τα ίδια τρόφιμα απελπιστικά πικρά.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 175 συμμετέχοντες στην έρευνα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με δύο αντίγραφα του γονιδίου PAV έτρωγαν μόνο μικρές ποσότητες από φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα οποία είναι καλά για την καρδιά.

Η Δρ Smith δήλωσε σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: «Πρέπει να εξετάσετε το πώς γεύονται τα πράγματα οι ασθενείς, εάν θέλετε πραγματικά να ακολουθήσουν τις οδηγίες διατροφής που τους δίνετε».

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να διερευνήσουν εάν η χρήση μπαχαρικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της πικρής γεύσης και να κάνει τα λαχανικά πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους που είναι γενετικά προδιατιθέμενοι να μην τους αρέσουν ορισμένα λαχανικά.