Μια πρωτοποριακή τεχνική ανακάλυψαν επιστήμονες η οποία μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των τραυμάτων: έναν «επίδεσμο» ο οποίος θα ψεκάζεται απευθείας πάνω στο τραύμα, μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή – μια σωτήρια μορφή πρώτων βοηθειών για μέρη όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική περίθαλψη.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται electrospinning, οι επιστήμονες δημιούργησαν «εμφιαλωμένους» επιδέσμους, οι οποίοι ψεκάζονται, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα ινών πάνω στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη, ακριβώς όπως ψεκάζεται η βαφή στα αυτοκίνητα ή σε έναν τοίχο.
«Είναι η πρώτη επίδειξη της άμεσης αποθέσεως των ειδικών ινών που μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα κατευθείαν στο σημείο της πληγής», δήλωσε ο Lane Huston, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Vacuum Science & Technology Β.
Ο μεταπτυχιακός ερευνητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Montana πρόσθεσε: «Με την εφαρμογή αυτής της τεχνικής που θυμίζει βαφή με ψεκασμό, αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τραυμάτων και την ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στον οργανισμό».
Το electrospinning χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας για την περιτύλιξη, το φιλτράρισμα και τη μόνωση διαφόρων εμπορικών προϊόντων. Ωστόσο, στις έως τώρα εφαρμογές του χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό σε πολύ υψηλή τάση, γεγονός που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το ανθρώπινο δέρμα.
Αλλά τώρα οι επιστήμονες δημιούργησαν μια ηλεκτροσυσσωρευτική συσκευή με μικρότερο ηλεκτρικό πεδίο που θα μπορούσε να αποθέσει με ασφάλεια τους «επιδέσμους» πάνω στο δέρμα, όπως αναφέρει η μελέτη: Αντί να εκμεταλλεύεται τη διαφορά τάσης μεταξύ του εργαλείου και μιας επιφάνειας για την εναπόθεση των ινών, η νέα συσκευή χρησιμοποιεί αέρα για να ψεκάζει τις ίνες κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια.
Ο κ. Huston δήλωσε: «Στη βαφή με ψεκασμό, η δύναμη του πεπιεσμένου αέρα κατευθύνει τα σωματίδια της μπογιάς προς μια επιφάνεια, εναποθέτοντας το υλικό, την μπογιά. Η συσκευή χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο, κατευθύνοντας το ακροφύσιό της στην επιθυμητή επιφάνεια και εναποθέτοντας ένα στρώμα ινών πάνω στην επιφάνεια αυτή».
Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε με επιτυχία τη συσκευή σε χοίρους και σε ένα «ανθρώπινο χέρι με γάντι».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε απομακρυσμένες περιοχές.