Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του για την ομοιοπαθητική, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική είναι «θεμελιωδώς λανθασμένη». Ο Simon Stevens και ο εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS, Stephen Powis, έγραψαν στην Αρχή Επαγγελματικών Προτύπων (PSA) σχετικά με την πιθανή επαναπιστοποίηση της βρετανικής Ένωσης Ομοιοπαθητικών (Society of Homeopaths).

Στην κοινή επιστολή τους, οι δύο υπεύθυνοι του NHS δήλωσαν ότι η διαπίστευση της Ένωσης από την Αρχή Επαγγελματικών Προτύπων έδωσε τη «λανθασμένη εντύπωση» στο κοινό ότι οι θεραπείες της Ένωσης Ομοιοπαθητικών έχουν αποδειχθεί κλινικά και τεκμηριωθεί επιστημονικά.

«Απαντώντας στις τρέχουσες διαβουλεύσεις σας, γράφουμε για να καταγράψουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επαναπιστοποίηση της Ένωσης Ομοιοπαθητικών από την Αρχή Επαγγελματικών Προτύπων», σημείωσαν οι Stevens και Powis: «Αν και η Ένωση Ομοιοπαθητικών μπορεί να φαίνεται ότι ικανοποιεί μερικά από τα διαδικαστικά πρότυπα της Αρχής Επαγγελματικών Προτύπων, η βάση της πρακτικής τους παραμένει θεμελιωδώς λανθασμένη».

Πρόσθεσαν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν επικυρωθεί επιστημονικά, ούτε συνιστώνται για τη θεραπεία οποιωνδήποτε προβλημάτων υγείας με βάση ιατρικά στοιχεία.

Η Ένωση Ομοιοπαθητικών είναι η μεγαλύτερη οργάνωση καταχωρημένων επαγγελματικών ομοιοπαθητικής στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Stevens πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για δοκιμασμένες και πιστοποιημένες ιατρικές θεραπείες. «Οτιδήποτε δίνει στην ομοιοπαθητική μια επίφαση αξιοπιστίας, ρισκάρει να παραπλανήσει περισσότερους ανθρώπους να ξοδέψουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματά τους με αντάλλαγμα ψεύτικες θεραπείες, που στην καλύτερη περίπτωση δεν κάνουν τίποτα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνες», υπογράμμισε.

Από την άλλη, στη Μεγάλη Βρετανία ο πρίγκιπας Κάρολος έχει υποστηρίξει από καιρό τα οφέλη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και της εναλλακτικής ιατρικής – όμως έχει επικριθεί έντονα από ορισμένους επαγγελματίες υγείας για αυτές του τις απόψεις.