Μια διπλής όψης κολλητική ταινία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να κολλάει τους ιστούς του σώματος μετά από χειρουργική επέμβαση δημιουργήθηκε από επιστήμονες του περίφημου MIT.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης εμπνεύστηκαν από τις αράχνες και το πώς πιάνουν τη λεία τους στη βροχή: παρατήρησαν πως ο ιστός τους απορροφούσε το νερό και γινόταν κολλώδης, βοηθώντας τις να εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους.

Η πειραματική κολλητική ταινία κάνει το ίδιο και διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί μέσα σε δευτερόλεπτα σε δοκιμές σε δέρμα και πνεύμονες χοίρου. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι με περισσότερη έρευνα, η ειδική ταινία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση των ραμμάτων.

Τα να καταφέρουμε να κάνουμε τους ιστούς στο σώμα να «σφραγίσουν» και πάλι, είναι δύσκολο, επειδή το νερό στην επιφάνειά τους, τους κάνει να γλιστρούν.

Τα ράμματα –τα οποία συγκρατούν ένα τραύμα ή κόψιμο του ιστού- δεν λειτουργούν πάντα καλά και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και πόνο. Αλλά και άλλες κόλλες για ιστούς που έχουμε φτιάξει, μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά για να δουλέψουν και μπορεί να περάσουν σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι αράχνες εκκρίνουν ένα κολλώδες υλικό που περιέχει φορτισμένους πολυσακχαρίτες οι οποίοι απορροφούν το νερό από την επιφάνεια ενός εντόμου σχεδόν στιγμιαία, αφήνοντας ένα μικρό ξηρό σημείο που μπορεί να δράσει η κόλλα. Ομοίως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολυακρυλικό οξύ στην ταινία για να απορροφήσουν νερό από τους υγρούς ιστούς του σώματος, οι οποίοι στη συνέχεια ενεργοποίησαν την κόλλα για να κολλήσουν γρήγορα.

Η προσθήκη ζελατίνης ή χιτοζάνης μπορεί να κάνει την ταινία να κρατάει το σχήμα της για λίγες μέρες ή έναν μήνα, ανάλογα με το πόσο καιρό χρειάζεται να διαρκέσει, λένε οι ερευνητές.

Η ταινία έχει δοκιμαστεί ως τώρα σε διαφορετικούς τύπους ιστών αρουραίων και χοίρων, συμπεριλαμβανομένων του λεπτού εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του δέρματος.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Hyunwoo Yuk, δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να συρράψουμε μαλακούς ή εύθραυστους ιστούς όπως ο πνεύμονας και η τραχεία – αλλά με την ταινία διπλής όψης, μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα μπορούμε εύκολα να τα σφραγίσουμε».

Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για την προσάρτηση ιατρικών συσκευών σε όργανα όπως η καρδιά «χωρίς να προκληθεί βλάβη ή δευτερογενείς επιπλοκές από τη διάτρηση του ιστού».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.