Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) θεωρείται μία από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Στην πλήρη της μορφή, η διαταραχή περιλαμβάνει συμπτώματα που αφορούν στους τομείς της υπερκινητικότητας, διάσπασης προσοχής και παρορμητικότητας. Υπάρχουν παιδιά που εκφράζουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας χωρίς διάσπαση προσοχής, όπως επίσης και παιδιά που εμφανίζουν διάσπαση προσοχής χωρίς υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και μειώνονται καθώς φτάνουμε στην εφηβεία. Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται στο 5%-7% των παιδιών σχολικής ηλικίας και είναι συχνότερη στα αγόρια. Είναι ενδεχόμενο η μικρότερη συχνότητα στα κορίτσια να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κορίτσια εμφανίζουν λιγότερο συχνά υπερκινητικότητα και γι’ αυτό στα κορίτσια η διάγνωση συχνά παραβλέπεται ή γίνεται αργότερα.
Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Translational Psychiatry”, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα – 3 μπορούν να βελτιώσουν την συγκέντρωση σε παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) το ίδιο αποτελεσματικά με τις φαρμακοθεραπείες αλλά αποκλειστικά στα παιδιά που έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα – 3 στο αίμα.
Οι ερευνητές από την Βρετανία και την Ταϊβάν εξέτασαν το ρόλο των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σε 92 παιδιά ηλικίας από έξι έως 18 ετών τα οποία είχαν ΔΕΠΥ. Στα μισά παιδιά χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων και στα υπόλοιπα ένα φάρμακο placebo, για μία περίοδο 12 εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν χαμηλά επίπεδα εικοσιπενταενοϊκού οξέος (EPA) στο αίμα παρουσίασαν βελτίωση στην διατήρηση της προσοχής μετά από τη λήψη τριών συμπληρωμάτων ωμέγα – 3.
«Τα συμπληρώματα ωμέγα – 3 ήταν αποτελεσματικά μόνο στα παιδιά που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα εικοσιπενταενοϊκού οξέος (eicosapentaenoic acid – EPA) στο αίμα, σαν η συγκεκριμένη παρέμβαση να αναπλήρωνε την έλλειψη ενός πολύ σημαντικού θρεπτικού συστατικού», δήλωσε ο Κάρμιν Πάριαντ, καθηγητής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου.
Ο ίδιος είπε ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί σημείο εκκίνησης και για άλλες διατροφικές παρεμβάσεις και αναδεικνύει τα οφέλη της εξατομικευμένης ψυχιατρικής σε παιδιά με ΔΕΠΥ.