Ένα στα επτά παιδιά θα αναπτύξει μια ψυχική διαταραχή στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα – δηλαδή περισσότερα από όσα θα εμφανίσουν συγκεντρωτικά καρκίνο, διαβήτη ή AIDS. Τα προβλήματα κυμαίνονται από την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή, μέχρι τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τη σχιζοφρένεια.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry βασίζονται σε στοιχεία για 1,3 εκατομμύρια παιδιά στη Δανία, που παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση έως τα 18 τους χρόνια. Από αυτά που μελετήθηκαν, το 14,6% των κοριτσιών και το 15,5% των αγοριών διαγνώστηκαν με κάποια ψυχική διαταραχή προτού φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών, με την αγχώδη διαταραχή να είναι το πιο συχνό πρόβλημα στα κορίτσια και τη ΔΕΠΥ στα αγόρια.
Τα κορίτσια βρέθηκαν να είναι πιο επιρρεπή στη σχιζοφρένεια, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και σε διαταραχές διάθεσης, αλλά τα αγόρια φάνηκε να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές σε νεαρότερη ηλικία, με τη ΔΕΠΥ να κορυφώνεται στην ηλικία οκτώ ετών για τα αγόρια και των 17 ετών για τα κορίτσια . Η τάση αυτή εμφανίστηκε επίσης σε αναπτυξιακές διαταραχές στα αγόρια. Στα κορίτσια ήταν πολύ συχνότερες οι διατροφικές διαταραχές (1,8% σε σύγκριση με 0,28% στα αγόρια).
Ο καθηγητής Soren Dalsgaard, παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η εθνική μελέτη είναι η πρώτη, εξ όσων γνωρίζουμε, για την επίδραση πλήρους φάσματος διαγνωσμένων ψυχικών διαταραχών στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ακριβείς εκτιμήσεις των ποσοστών και των κινδύνων όλων των ψυχικών διαταραχών κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και είναι ουσιώδης για τον μελλοντικό σχεδιασμό υπηρεσιών και φροντίδας».
Τον Οκτώβριο, η πρώτη μελέτη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευημερία των παιδιών αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους πέντε νέους δήλωναν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ένας από τους βασικούς λόγους για την αναφερόμενη δυστυχία ή κακή ψυχική κατάσταση μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν το bullying, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης, με τα κορίτσια να αναφέρουν περισσότερα περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού σε σχέση με τα συνομήλικά τους αγόρια.