H τερηδόνα είναι νόσημα των δοντιών και προσβάλλει και τα νεογιλά (τα πρώτα δηλαδή δόντια που εμφανίζονται στο στόμα των παιδιών από τον έκτο μήνα μέχρι το δεύτερο περίπου χρόνο της ηλικίας τους), καθώς και τα μόνιμα, δηλαδή δόντια που αντικαθιστούν σταδιακά τα νεογιλά και τα οποία διατηρεί κάθε άνθρωπος σε όλη του τη ζωή.

Η πρόληψη της τερηδόνας περιλαμβάνει απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από τα δόντια η οποία μπορεί να επιτευχθεί με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρησιμοποίηση βοηθητικών μέσων στοματικής υγιεινής. Tα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται κάθε μέρα, μετά από κάθε γεύμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται και το οδοντικό νήμα, για τον καθαρισμό των επιφανειών δύο διπλανών (όμορων) δοντιών. Yπάρχουν και άλλα μέσα στοματικής υγιεινής, όπως είναι ειδικές οδοντογλυφίδες και μεσοδόντιες βούρτσες για τον καθαρισμό των όμορων επιφανειών.

Το μάσημα της τσίχλας

Έρευνα του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Dental Research: Clinical & Translational Research, έδειξε ότι αυτοί που μασούν τσίχλες χωρίς ζάχαρη προλαμβάνουν την εμφάνιση τερηδόνας.

Η έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα, περιέλαβε μια ανάλυση των σχετικών με το ζήτημα μελετών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 50 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη προλαμβάνουν την τερηδόνα κατά 28%.

Ο επικεφαλής στην σύνταξη της έκθεσης Αβιχίτ Μπανερτζί, καθηγητής Καρδιολογίας και Χειρουργικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την προληπτική επίδραση των τσιχλών χωρίς ζάχαρη στην τερηδόνα. Θεωρήσαμε ότι υπάρχει μια σαφής ανάγκη ενημέρωσης και ανανέωσης των υπαρχόντων γνώσεων σχετικά με τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη και την επίδρασή τους στην τερηδόνα και την στοματική υγεία.

Τόσο η έκκριση σάλιου όσο και ο έλεγχος της οδοντικής πλάκας που προκύπτει από τη διαδικασία της μάσησης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της τερηδόνας. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να φέρουν αντιβιοτικά συστατικά, όπως ξυλιτόλη και σορβιτόλη. Σχεδιάζουμε περαιτέρω έρευνα για να προσδιορίσουμε την αποδοχή και τη σκοπιμότητα της χρήσης αυτής της μεθόδου για τη δημόσια υγεία».