Δυσκολεύεστε να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα όταν πέφτετε στο κρεβάτι; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας προσφέρουν… όνειρα γλυκά!

Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα
Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα -ακόμη και τα σαββατοκύριακα- θα ενισχύσει το ρολόι του σώματός σας. Οι ώρες φαγητού είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας ρύθμισης του κιρκάδιου ρυθμού σας. Αποφύγετε την άσκηση λίγη ώρα προτού πάτε για ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγρήγορση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Προστατέψτε το υπνοδωμάτιο
Κρατήστε το υπνοδωμάτιο αυστηρά ως χώρο για ύπνο (και σεξ): υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση με τον ύπνο εκεί. Μια θερμοκρασία 16-18 οC  πιστεύεται ότι είναι ιδανική για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα κλειστά παντζούρια και οι κουρτίνες -ή ακόμη και μια μάσκα ύπνου- μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό του φωτός. Παράλληλα, θα πρέπει να κρατήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό, τηλεόραση, τάμπλετ) έξω από την κρεβατοκάμαρα. Αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε για περισσότερο από 25 λεπτά χωρίς να σας πιάνει ύπνος, καλύτερα να σηκωθείτε και να διαβάσετε κάτι, κάτω από ένα αχνό φως, σε ένα άλλο δωμάτιο. Μόλις νυστάξετε, μπορείτε να επιστρέψετε στο κρεβάτι.

Ετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα
Η νυχτερινή σας ρουτίνα είναι μια ευκαιρία να κάνετε τα πρωινά σας λίγο πιο εύκολα: επιλέξτε τα ρούχα σας για την επόμενη μέρα και ετοιμάστε την τσάντα σας. Πέρα από το ότι θα πέσετε στο κρεβάτι με μια λιγότερη έγνοια («Τι να φορέσω αύριο;») οι ρουτίνες συνδέονται με τη δημιουργία υγιεινών συνηθειών.

Χαλαρώστε
Η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αναπνοής και στη χαλάρωση των μυών, ενώ ένας ήπιος περίπατος μπορεί να μειώσει το άγχος. Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε: οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι 40-42,5 οC, μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Γράψτε τις ανησυχίες σας
Προσπαθήστε να γράψετε όσα σας δημιουργούν άγχος – μελέτες έχουν δείξει ότι με τον τρόπο αυτό αισθανόμαστε ότι έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στα προβλήματά μας. Επίσης μπορείτε να γράφετε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας, για να οργανώσετε τις σκέψεις και να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Τέλος, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο επί μακρόν, ίσως να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας: σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.