Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται το έμβρυο να «κλωτσάει» για αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, πραγματοποίησαν online έρευνα σε 197 γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες σε κάποια φάση της ζωής τους. Ανακάλυψαν ότι το 40% των γυναικών είχε αισθανθεί φανταστικές «κλωτσιές» από το έμβρυο μετά τον τοκετό και η αίσθηση αυτή παρέμενε για κατά μέσο όρο 6,8 έτη αφότου η εγκυμοσύνη τους είχε λήξει.

Για μια γυναίκα μάλιστα, η παράξενη αίσθηση συνεχίστηκε για άλλα 28 χρόνια!

Το 40% των γυναικών που βίωσαν το φαινόμενο, δήλωσε ότι συνέβαινε περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα, ενώ το 20% αυτού του αριθμού δήλωσε ότι το αισθανόταν ακόμη και καθημερινά.

Τα συναισθήματα των γυναικών που συνδέονται με την αίσθηση αυτή ποικίλουν, ανάλογα με τις περιστάσεις που περιβάλλουν την κάθε εγκυμοσύνη. Ορισμένες γυναίκες ανέφεραν τις «κλωτσιές-φάντασμα» ως θετική εμπειρία, λέγοντας ότι τους προκάλεσαν αισθήματα νοσταλγίας ή θαλπωρής

Ωστόσο, ένα ποσοστό των ερωτηθέντων αισθάνθηκε μπερδεμένο και αναστατωμένο από την αίσθηση αυτή: 27% των ερωτηθέντων γυναικών δήλωσε ότι τους επηρέασε αρνητικά, ιδιαίτερα όσες δήλωσαν ότι είχαν κάνει άμβλωση ή είχαν βιώσει αποβολή, θνησιγένεια ή έναν δύσκολο τοκετό.

«Με έκανε να νιώθω πραγματικά αναστατωμένη το γεγονός ότι το σώμα μου εξακολουθούσε να προσπαθεί να με ξεγελάσει για να σκεφτώ ότι ήμουν ακόμα έγκυος», ανέφερε μια ανώνυμη συμμετέχουσα, της οποίου το μωρό γεννήθηκε νεκρό στις 24 εβδομάδες.

Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη μια βιολογική εξήγηση για τις «κλωτσιές-φάντασμα», αλλά έγραψαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται μια «ευρέως διαδεδομένη» αίσθηση. Σημείωσαν επίσης ότι μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άγχους και κατάθλιψης σε ευάλωτες γυναίκες.

«Μπορεί να έχει σχέση με το πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται το σώμα μας», δήλωσε ο Philip Corlett από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ στο The New Scientist. «Ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη, ο εγκέφαλος μιας γυναίκας θα μπορούσε να συνεχίσει να περιμένει να εμφανιστούν αυτές οι αισθήσεις, προκαλώντας αλλαγές στο σώμα», εξήγησε.