Στους σύγχρονους χώρους κατοικίας και εργασίας αιωρούνται περίπου 150 οργανικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βλαβερές για την υγεία. Όλες αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται κυρίως από τις ηλεκτρικές συσκευές, τα συνθετικά χρώματα, τα προϊόντα καθαρισμού, τις λάκες, τα βερνίκια, τις κόλλες κ.ά. Από τις πιο επικίνδυνες είναι η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο κ.ά. Ουσίες δηλαδή που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ρινίτιδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους, τάσεις υπνηλίας, κούραση κ.ά.
Το 1989, η NASA έκανε ένα πείραμα για την καθαρότητα του αέρα ώστε να δει αν τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε στο σπίτι μας καθαρίζουν τον αέρα αφαιρώντας τοξίνες και απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, φέρνοντας μια νέα τάση που μας προέτρεπε να βάλουμε στο σπίτι και το γραφείο φυτά.
Οι ειδικοί της NASA είχαν παρουσιάσει έναν κατάλογο με φυτά τα οποία έχουν ευεργετική δράση για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών η αζαλέα, η ζέρμπερα, το σπαθίφυλλο κ.ά.
Όμως μια νέα μελέτη ισχυρίζεται πως η NASA υπερέβαλε κάπως στην ικανότητα των φυτών εσωτερικού χώρου να καθαρίζουν τον αέρα. Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology», αναφέρει πως ο φυσικός εξαερισμός των κλειστών χώρων διαλύει τις συγκεντρώσεις των πιθανά επιβλαβών ουσιών πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι το κάνει ένα φυτό.
Το λάθος της NASA είναι ότι έκανε πειράματα σε αεροστεγείς χώρους και σφραγισμένα δωμάτια εργαστηρίων, τα οποία λίγα κοινά έχουν με τις πραγματικές συνθήκες των εσωτερικών χώρων, όπως τα σπίτια και τα γραφεία.
«Σε ένα μικρό γραφείο, θα χρειαζόμασταν 100-1.000 φυτά για να έχουμε την ίδια καθαριστική δράση με τον εξαερισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα υγιές σπίτι είναι να μειώσουμε τους εσωτερικούς ρύπους, να αερίζουμε καλά (ειδικά όταν κάνουμε δουλειές με υψηλούς ρύπους, όπως το μαγείρεμα) και να χρησιμοποιούμε φίλτρα για συγκεκριμένες ουσίες, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Waring.