Τα παιδιά που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση από την κυκλοφορία αυτοκινήτων θα μπορούσαν να υποστούν παρεμπόδιση της ανάπτυξης των πνευμόνων τους έως και 14%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επίσης, η διαβίωση σε απόσταση 50 μέτρων από μια κύρια οδική αρτηρία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά έως και 10%.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 13 πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην αύξηση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας και βρογχίτιδας. Η μελέτη που έγινε από το King’s College του Λονδίνου εξέτασε 13 προβλήματα υγείας σε άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση και τις συνέκρινε με τον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κυκλοφορία οχημάτων παρεμπόδισε την ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά κατά περίπου 14% στην Οξφόρδη, 13% στο Λονδίνο, 8% στο Μπέρμιγχαμ, 5% στο Λίβερπουλ, 3% στο Νότινχαμ και 4% στο Σαουθάμπτον. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση μειωθεί κατά ένα πέμπτο, θα υπάρξουν χιλιάδες λιγότερα κρούσματα παιδιών με συμπτώματα βρογχίτιδας σε αυτές τις πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αρρωσταίνει και εμάς αλλά και τα παιδιά μας, όμως συχνά η επίδρασή της δεν γίνεται αντιληπτή», δήλωσε ο Δρ Rob Hughes: «Η έρευνα κάνει αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας ορατή και δείχνει την επείγουσα ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε».

Η Δρ Penny Woods, διευθύνουσα σύμβουλος του British Lung Foundation, κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καθαρισμό του «επικίνδυνου» αέρα της χώρας – ο στόχος του ΠΟΥ είναι τα 40 μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα ετησίως.

«Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις για τις τρομερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας στους πνεύμονές μας», δήλωσε η Δρ Woods «και οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι που πλήττονται σκληρότερα. Γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τους αναπτυσσόμενους πνεύμονες των παιδιών και ότι οι ασθενείς με πνευμονική πάθηση μπορούν βλέπουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν από την κακή ποιότητα του αέρα».