Μπορεί να ακούγεται σαν γιατροσόφι της γιαγιάς, αλλά η ελονοσία -που ήταν υπεύθυνη για 435.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2017- θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα… πιάτο σπιτικής σούπας.

Οι επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και στο νοσοκομείο Great Ormond Street διαπίστωσαν ότι μια θρεπτική κρεατόσουπα ή σούπα λαχανικών όχι μόνο είναι καλή για την αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση των παρασίτων της ελονοσίας.

Στην έρευνα, δοκιμάστηκε μια ποικιλία από σούπες και ορισμένες βρέθηκε ότι διακόπτουν με επιτυχία τον κύκλο ζωής του plasmodium falciparum, του παρασίτου που μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών και είναι υπεύθυνο για το 99% των θανάτων από ελονοσία.

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευάλωτο στην ελονοσία και 219 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από την ασθένεια το 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με φάρμακα κατά της ελονοσίας, οι επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης της αντοχής του παρασίτου.

Οι ερευνητές κλήθηκαν να εξετάσουν τα οφέλη των παραδοσιακών συνταγών σούπας μετά την ανακάλυψη αρτεμισινίνης στο βότανο κινγκάο, το οποίο χρησιμοποιείται στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική – μια ουσία με ανθελονοσιακές ιδιότητες. Οι επιστήμονες ζήτησαν από μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Eden στο Λονδίνο να φέρουν δείγματα σούπας από οικογενειακές συνταγές από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Συνολικά εξετάστηκαν 56 ζωμοί που δοκιμάστηκαν σε διαφορετικές καλλιέργειες του παρασίτου της ελονοσίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη των παρασίτων. Επίσης, οι ειδικοί αξιολόγησαν εάν τα δείγματα της σούπας μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη σεξουαλική ωρίμανση του παρασίτου – είναι το στάδιο στο οποίο το παράσιτο μολύνει τα κουνούπια.

Αν και πολλά δείγματα βρέθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων, πέντε διαπιστώθηκε ότι μειώνουν την ανάπτυξή του κατά 50%, με δύο από αυτές να αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικά όσο και το πλέον αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ελονοσίας, η διυδροαρτεμισινίνη. Τέσσερις άλλες σούπες ήταν περισσότερο από 50% αποτελεσματικές στην παρεμπόδιση της σεξουαλικής ωρίμανσης, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παύση της μετάδοσης της νόσου.

Οι ωφέλιμες σούπες δεν ήταν ενός είδους – άλλες είχαν ως βάση λαχανικά, άλλες κοτόπουλο και άλλες βοδινό- και κανένα ιδιαίτερο συστατικό δεν ήταν κοινό σε όλες. Το δραστικό συστατικό τους θα πρέπει να μελετηθεί σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Disease in Childhood.