Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα ο θάνατος ενός 8χρονου παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, πιθανότατα λόγω διφθερίτιδας, μιας ασθένειας που είχε εξαλειφθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, λόγω των εμβολιασμών. Στη χώρα μας το τελευταίο κρούσμα παρουσιάστηκε το 1970.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, οι γιατροί δεν κατάφεραν, όμως, να το κρατήσουν στην ζωή. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Νοσοκομείου Παίδων «ο ασθενής Δ.Α, ηλικίας 8 ετών, προσήλθε με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».

Το αγοράκι είχε λάβει τρεις δόσεις του τριπλού εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη μέσα στο πρώτο έτος ζωής του. Πρέπει να γίνεται επανάληψη με δύο δόσεις του εμβολίου σε ηλικία 18 μηνών και 5 ετών καθώς και άλλη μία στα 11 με 12 έτη. Μετά από αυτήν την ηλικία, το εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το παιδί είχε λάβει και τις δύο επιπλέον δόσεις του εμβολίου (όσες δηλαδή θα έπρεπε με βάση την ηλικία του). Εδώ τίθεται το ερώτημα, αφού το παιδί ήταν πλήρως εμβολιασμένο, πως εμφάνισε διφθερίτιδα και αν έχει σχέση το σύνδρομο Down, από το οποίο έπασχε με την κακή ανταπόκριση στον εμβολιασμό. Οριστικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από εργαστήριο της Βρετανίας στο οποίο στάλθηκε δείγμα με βιολογικό υλικό του παιδιού.

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων. Χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται μόνο στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).