Ένα νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη που μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι και απαιτεί μόνο ένα δείγμα ούρων, αναπτύσσεται από επιστήμονες.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ένα μόνο οριστικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, ο θεράπων ιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος για να ψάξει για αντιγόνα, δακτυλική εξέταση ορθού ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία – διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν «περιττό άγχος» στους άνδρες.
Το νέο τεστ που ονομάζεται Prostate Urine Risk (PUR) και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Νόρφολκ και Νόργουιτς, ελπίζεται ότι θα προκαλέσει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης.
Το τεστ συλλογής ούρων όχι μόνο θα είναι πιο απλό, αλλά και πιο ευαίσθητο από τις τρέχουσες μεθόδους διάγνωσης, καθώς θα μπορεί να αντιληφθεί πόσο επιθετική είναι η ασθένεια και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για θεραπεία. Το τεστ θα είναι επίσης αποτελεσματικότερο στο να αποκλείει τους άνδρες που δεν έχουν πρόβλημα.
Θα είναι επίσης κατάλληλο για τους άνδρες που έχουν ήδη διαγνωστεί με την ασθένεια, αλλά θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, ώστε να παρακολουθείτε στενά πιθανή εξέλιξή της.
Το τεστ λειτουργεί με δείγμα της πρώτης ούρησης, όπου τα επίπεδα των βιοδεικτών από τον προστάτη είναι πολύ πιο ενδεικτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δείγματα ούρων που ελήφθησαν στο σπίτι έδειξαν βιοδείκτες για τον καρκίνο που παρείχαν σαφέστερα στοιχεία από μια ορθική εξέταση. Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Jeremy Clark, σημείωσε επίσης ότι το τεστ στο σπίτι ήταν «προτιμότερο» για τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
Οι έως σήμερα διαθέσιμες εξετάσεις δεν παρέχουν ορισμένες φορές ξεκάθαρα αποτελέσματα – αυτό σημαίνει ότι οι ιατροί μπορεί να δυσκολευτούν να ξεχωρίσουν τους ασθενείς με επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη που χρειάζονται άμεση θεραπεία, από εκείνους που έχουν χαμηλό κίνδυνο και πρέπει απλώς να παρακολουθούνται.
Η ερευνητική ομάδα λέει ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη παρόμοιων τεστ για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.